PreporučenoTech

Val otkaza u Meti | WSJ

Meta Avatar Marka Zuckerberga; Foto: C-Net/YouTube

Meta Platforms Inc planira masovna otpuštanja tisuća zaposlenika, doznao je u nedjelju Wall Street Journal od osoba upoznatih s restrukturiranjem.

Očekuje se da će prve obavijesti o otkazu krenuti sa srijedom.

>>>Zuckerberg predstavo Quest Pro za proširenu, miješanu, ojačanu… ‘meta zbilju’

Meta je u listopadu prognozirao slabašni praznički, božićni i novogodišnji kvartal, i nastavak strelovitog rasta troškova u idućoj godini. Njegovao je tržišna vrijednost od početka godine pala za više od pola bilijuna dolara.

>>>Zuckerberg ponukao radnike da odu, najavio teška vremena za Metu

Izgledi se pogoršavaju uslijed generalnog globalnog usporavanja gospodarstva, uspona konkurenata kakav je TikTok i izmjena u pravilima privatnosti koje su uveli Apple i Europska unija.

Vrijednost dionica Mete najniža je u posljednjih pet godina; Foto: Google

Glavni generalni direktor Mark Zuckerberg u takvim je okolnostima krenuo u rebranding, pa je Facebook stavio pod okrilje Mete čiji je glavni zadaća stvoriti virtualnu društvenu mrežu budućnosti o čijem potencijalu i uspjehu postoje velike investicijske dvojbe.

>>>Egzodus tinejdžera s Facebooka

Zuckerberg je rekao da bi razvoj “Metaversa” mogao potrajati desetljeće i progutati milijarde dolara zbog čega je nužno zamrznuti zapošljavanje, odbaciti razvojne projekte i reorganizirati timove.

>>>Prvi pad prihoda u povijesti Meta Platforms, Facebooka

“Mi ćemo naše investicije u 2023. godini fokusirati na malen broj visokoprioritetnih područja rasta. Što znači da će naši pojedini timovi rasti osmišljeno, ali će većina drugih ostati nivelirana ili se smanjiti. Ukupno gledajući mi očekujemo da ćemo u 2023. ostati ugrubo iste veličine, ili nešto manja organizacija nego što smo danas,” rekao je direktor u listopadu.

Wall Street Journal nije naveo brojku očekivanih otpuštanja uz napomenu da bi ona mogla biti podjednaka ili veća nego u Twitteru čiji je novi privatni vlasnik, Elon Musk, započeo sa sječom do 3,700 radnih mjesta.

Meta zapošljava 87,314 ljudi.

>>>Musk suočen s bojkotom oglašivača, ‘pokušajima uništenja slobode govora’

Tehnološki je sektor u posljednjim mjesecima pod širim pritiskom rata u Ukrajini i pada potražnje uvjetovanog povijesnim inflatornim pritiscima i posljedičnim stezanjem monetarne politike.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Val otkaza u Meti | WSJ […]

Comment here