PolitikaPreporučeno

Vatromet pobuna protiv uvjetovanja života covid potvrdama u Nizozemskoj | VIDEO

Foto: euronews/YouTube

U Nizozemskoj je u nedjelju ozlijeđeno pet policijskih službenika, u tri je provincije privedeno najmanje 40 ljudi u drugom danu žestoke i nasilne pobune protiv uvjetovanja života i rada covid potvrdama.

>>>Pogledajte kako gori zastava HDZ-a podno sablje bana Jelačića | covid prosvjed u Zagrebu

Vlasti su još jednom posegnule za vodenim topovima, konjicom i policijskim psima dok je mladež palila i žarila ulicama. Reuters navodi da su aktualna previranja najžešća od siječnja ove godine kad je odluka o potpunom “lockdownu” dovela do uhićenja više od 500 osoba.

Posljednji su neredi zaiskrili u petak u Rotterdamu gdje je policija na pojedince zapucala bojevom municijom, gradonačelnik je situaciju opisao kao “orgiju nasilja”.

Vlasti su u nedjelju rekle da su tri policijskim mecima pogođene osobe zadržane na bolničkom liječenju.

>>>‘Ovdje sam za svoje troje djece’: policija razbila mirni prosvjed protiv obveznog cijepljenja u Trstu

Povod za novi val prosvjeda je (ne)posredna prisila na cijepljenje, odnosno najava odredbe prema kojoj bi nacionalnu covid propusnicu dobile isključivo cijepljene osobe ili osobe koje su se oporavile od bolesti COVID-19. Potvrda bi bila uskraćena osobama s negativnim rezultatima testa.

Novogodišnji vatromet

Nizozemska je prošloga vikenda recidivirala u “zaključavanje” društvenog života na još tri tjedna, povratak kriznim mjerama u većoj ili manjoj mjeri zahvaća čitavu populaciju od 17.5 milijuna ljudi. Unatoč stezanju mjera, broj novih slučajeva ostaje na rekordnim razinama u skladu s posljednjim znanstvenim spoznajama o padu učinkovitosti aktualne linije cijepljenja protiv dominantnih delta i delta plus sojeva koji su se pokazali zaraznijima ali ne i opasnijima od drugih “inačica od interesa”. Cjepiva su i nadalje učinkovita u sprječavanju ozbiljnih ili fatalnih manifestacija bolesti.

>>>‘Ne damo vam djecu!’ – veliki prosvjed protiv diskriminacije necijepljenih u Zagrebu | VIDEO

Mladež je naljutila i odredba koja brani novogodišnje vatromete, a čiji je od vlade deklarirani cilj smanjenje potencijalnog dodatnog pritiska na bolnice.

Neki od najžešćih okršaja ovog su se vikenda odigrali u Hagu gdje je u subotu ozlijeđeno pet policijskih službenika od kojih jedan ozbiljno. Policija je na razjarenu gomilu jurišala konjicom, uhićeno je 19 osoba, jedna zbog bacanja kamena kroz prozor vozila hitne pomoći.

>>>Mnoštvo zatražilo ‘kraj fašističke diktature’ u Austriji: COVID-19 | VIDEO

Policija je izvijestila o još 13 uhićenja u dva grada južne provincije Limburg, nemiri su zabilježeni i na sjeveru, u Flevolandu. Osam je osoba zadržano u pritvoru u gradu Urku gdje je ove godine zapaljen centar za testiranje na COVID-19.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Vatromet pobuna protiv uvjetovanja života covid potvrdama u Nizozemskoj | VIDEO 21/11/2021 […]

  2. […] je neuobičajeno silovite i nasilne prosvjede protiv diskriminacije necijepljenih iskusila i prije dva tjedna. Otpor planovima prema uvjetovanju […]

Comments are closed.