PolitikaPreporučeno

Vedre izgledi za trajni mir u gladnom i depriviranom Jemenu

Poslanici Saudijske Arabije i Omana idućeg će tjedna posjetiti jemenski glavni grad Sanu kako bi s predstavnicima Iranu odanih Hutija dogovorili trajno primirje, doznao je Reuters od dva izvora upoznata s inicijativom za okončanje osmogodišnjeg sukoba.

Potez potvrđuju generalno slabljenje američkog utjecaja na Bliskom istoku, a osobito u Saudijskoj Arabiji koja sve manje skriva animozitet prema Washingtonu.

>>>Dronovi udarili u ‘srce tržišta naftom’, nokautirali polovicu saudijske proizvodnje

Saudijska Arabija i Iran prošlog su mjeseca, nakon mnogo godina konfrontacije, ponovno uspostavili diplomatske odnose, što je utrlo put mirovnim pregovorima.

Ukoliko poslanici postignu dogovor on bi mogao biti objavljen prije ramazanskih blagdana koji počinju 20. travnja.

Kontekst

Huti su pripadnici šijitske manjine koji su krajem 2014. godine uz optužbe o stranoj agresiji i korupciji svrgnuli međunarodno priznatu vladu Jemena i de facto preuzeli kontrolu nad sjeverom zemlje.

Saudijska Arabija je u 2015. formirala savezništvo protiv separatista otkad u Jemenu vodi posrednički rat u kojem su ubijeni deseci tisuća ljudi.

Gotovo 80% populacije danas je izgladnjelo i ovisno o međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Poslanici će razgovore fokusirati na potpuno otvaranje jemenskih morskih i zračnih luka, održivost plaća u javnom sektoru, postupak obnove i političke tranzicije, doznao je od izvora Reuters.

>>>Putin i Xi vode duge razgovore, snaže deklaracije o prijateljstvu

Restauraciju diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana je inicirao Peking čiji su diplomati posredovali u pregovorima.

Otvaranje južnih luka

Saudijska koalicija je u još jednom znaku napretka prema miru nakon osam godina uklonila ograničenja za robu koju Jemen uvozi morem.

Komercijalna plovila sada mogu uplovljavati izravno u jemenske luke bez prethodnih sigurnosnih provjera u velikoj saudijskoj luci u Džedi.

Kraljevstvo je restrikcije za najveću jemensku luku smještenu u gradu Al-Hudaida koji kontroliraju Huti dijelom ublažilo u veljači.

Abu Bakr Abeed, zamjenik šefa jemenske gospodarske komore, za Reuters je rekao da je s liste zabranjenih dobara uklonjeno više od 500 proizvoda i roba, uključujući gnojivo i baterije.

>>>Djeca gladuju u Jemenu

Saudijci su omču oko Jemena stegnuli u 2015. godini što je razorilo gospodarstvo i prema gledištu Ujedinjenih naroda doprinijelo jednoj od najvećih humanitarnih kriza modernog doba.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima