Biznis i ekonomija

Veledrogerije: obustavljamo isporuku lijekova bolnicama u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima

HUP-Koordinacija veledrogerija na službenim stranicama obavještava javnost da su veledrogerije iscrpile kreditne linije za nabavu lijekova bolnicama. Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije na dan 31.12.2018 iznosio je 2,2 milijarde kn od čega je 85 % dospjeli dug.

Uz izniman rast bolničke potrošnje nastavljen je i negativni trend plaćanja dugovanja pri čemu je pokrivenost naplatom ispod 50 posto, piše u obavijesti čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

Veledrogerije su se, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih 1 milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica se povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

Moramo obavijestiti javnost da su veledrogerije ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima te će u sljedećih nekoliko dana biti prinuđene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima – onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1.000 dana: OB Dubrovnik, OB Sisak i OB Vinkovci.

Veledrogerije su u siječnju ove godine obavijestile Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, a u veljači i predsjednika Vlade Republike Hrvatske o nužnosti hitne reakcije kako bi se osigurala daljnja opskrba lijekovima.

„Veledrogerije iz godine u godinu nalaze rješenja te sprječavaju obustavu lijekova jer su u pitanju ljudski životi i zdravlje pacijenata. Veledrogerije su iscrpile kreditne linije, a čini se da Vlada to shvaća kao redovan način poslovanja. Stanje je alarmantno i ove godine kulminira problem na koji upozoravamo više godina.“ – izjavio je u ime HUP-Koordinacije veledrogerija, predsjednik Ivan Klobučar.

HUP-Koordinacija veledrogerija uputila je posljednji apel Vladi Republike Hrvatske sa zamolbom za sastanak 19. veljače 2019. i nije dobila odgovor, stoga moramo obavijestiti javnost da su veledrogerije ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima te će u sljedećih nekoliko dana biti prinuđene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima – onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1.000 dana: OB Dubrovnik, OB Sisak i OB Vinkovci.

„Veledrogerije više ne mogu preuzimati odgovornost za funkcioniranje bolničkog sustava i naglašavamo da smo dovedeni u položaj u kojem ne postoji drugi izlaz. Ujedno smo primorani najaviti da ako i ovaj put izostane želja Vlade za nalaženjem hitnih mjera, obustava isporuke morat će obuhvatiti i ostale bolnice, redom one s prvim sljedećim najduljim dugovanjem. Na žalost, hoće li bolnice ostati bez redovne isporuke lijekova isključivo je u rukama Vlade RH, naše mogućnosti su iscrpljene“ – zaključuje Ivan Klobučar u ime HUP-Koordinacije veledrogerija.