PolitikaPreporučeno

Velik broj Hrvata u BiH danas traži posebne potvrde za glasanje  

Johannes Hahn i Dragan Čović
Povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn i Dragan Čović; Foto: Lieven Creemers

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon što je u nedjelju u Mostaru glasovao na izborima za Europski parlament, rekao je da se nada da će što veći broj hrvatskih državljana iskoristiti svoje biračko pravo, te je ocijenio da su ovi izbori iznimno značajni za ubrzanje europskog puta Bosne i Hercegovine i poziciju tamošnjih Hrvata.

>>>Na popisu 3.831.389 birača, 154.358 iz dijaspore – ukupna brojka za 64.056 veća nego prije 5 godina

“Prije svega očekujem pristojnu izlaznost u Bosni i Hercegovini ako već imamo prigodu biti dio europskog procesa izbora. Duboko sam uvjeren da ćemo imati predstavnicu iz BiH u Europskom parlamentu, kao što smo imali i do sada”, rekao je Čović novinarima nakon što je glasovao u Mostaru dodajući da bi volio da izlaznost bude desetak puta veća nego prije pet godina.

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski u poslijepodnevnim satima potvrđuje dobru izlaznost u dijaspori, bolju nego na izborima za Europski parlament prije pet godina.

Pri tome je ocijenio kako je iznimno važno za ubrzanje europskog puta BiH i za poziciju tamošnjih Hrvata da se glas iz te zemlje čuje u Europskom parlamentu.

Traže se posebne potvrde

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo 2015. godine, no do danas nije dobila kandidacijski status. Zbog toga očekuje i da se sudjelovanjem u izborima za Europski parlament pošalje poruka o tome da BiH želi biti dio europskih integracija.

“Čuje se ipak glas s ovih prostora u Europskom parlamentu. Vjerujem da će i potaknuti proširenje”, istaknuo je Čović.

>>>Picula: bosansko-hercegovačke političke elite glavna kočnica pristupnih pregovora s EU

Glasovanje se u Mostaru odvija se bez velikih gužvi na 15 biračkih mjesta. Veliki broj hrvatskih državljana traži posebne potvrde koje se izdaju na dan izbora kako bi mogao glasovati budući se nisu prethodno registrirali do 15. svibnja. Svi oni koji posjeduju nove elektronske hrvatske osobne iskaznice mogu glasovati bez posebnih potvrda.

Gužva i u Srbiji

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski u poslijepodnevnim satima potvrđuje dobru izlaznost u dijaspori, bolju nego na izborima za Europski parlament prije pet godina.

Prijepodne je na tim biračkim mjestima (koja su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska) glasovalo oko 4.400 birača, prije pet godina cijeli dan ih je glasovalo oko šest u pol tisuća birača. Najveći odaziv je u BiH.

>>>HDZ dobio 75,35 posto glasova u BiH, Živi zid pobijedio u Irskoj a SDP u Japanu: glas dijaspore

Hojski je komentirao i informaciju da se na biralištima u Srbiji (dva su u Beogradu, a dva u Subotici) stvaraju velike gužve.

Na biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu birači su došli sa četiri autobusa, dakle odjednom oko 200 ljudi, pa je razumljivo da je stvorena gužva, kaže Hojski.