Tech

Velik novac, nevjerojatne prilike i mogućnosti – uključivanju hrvatskih tvrtki u razvoj fuzije

Danas je u prostorima Hrvatske gospodarske komore održana informativna prezentacija o nadolazećem Industry Day-u koji će biti održan u okviru najvećeg svjetskog simpozija o fuzijskim tehnologijama SOFT 2022 u Dubrovniku (18. do 23. rujna 2022.). Na prezentaciji su predstavljene prilike za uključivanje hrvatske industrije u projekt izgradnje eksperimentalnog pogona DONES u Španjolskoj.

>>>General Fusion gradi pokazni fuzijski reaktor u Engleskoj | VIDEO

DONES je europski strateški projekt vrijedan 400 milijuna eura kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala. S ciljem prelaska na što održivije oblike energije, Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, što otvara značajne mogućnosti sudjelovanja i aktivnog uključenja tvrtkama usmjerenim na istraživanje, razvoj i visoke tehnologije. Hrvatska i Španjolska potpisale su sporazum o jačanju suradnje u ovom projektu te se uskoro kreće i s pripremom bilateralnih sporazuma o isporuci opreme za gradnju DONES-a, odnosno pripremom uređaja za potporu DONES-u u obje zemlje.

Jedinstvena prilika

“Sudjelovanje Hrvatske u ovako inovativnom i značajnom projektu otvara nevjerojatne mogućnosti domaćim tvrtkama ne samo u vidu financijskih benefita nego i za njihov dugoročan rast, razvoj te konkurentnost na međunarodnom tržištu. Ovaj projekt je jedinstvena prilika za sve hrvatske poduzetnike koji se bave visokim tehnologijama, dizajniraju i proizvode komponente, opremaju, odnosno pružaju IT, logističke i druge usluge ili su gradile znanstvene objekte i podsustave da uđu na listu dobavljača i razvijaju svoja idejna rješenja u suradnji s najvećim svjetskim stručnjacima. Time stječu i reference za snažniju prisutnost na svjetskom tržištu inovacija, znanosti i naprednih tehnologija, a ujedno nam je šansa da se kao zemlja pozicioniramo u svijetu kao predvodnik promjena u segmentu istraživanja i razvoja,” izjavio je dr.sc. Tonči Tadić, koordinator projektnog tima Konzorcija DONES.hr.

Tonči Tadić; Foto: HGK/Handout
Znanstveni konzorcij

DONES je kao španjolsko-hrvatski projekt 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, za kojeg bi Hrvatska trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti 5% projekta (20 milijuna eura). Konzorcij DONES.HR čine IRB i još 5 znanstvenih ustanova te Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. U međuvremenu, interes za priključivanje DONES-u iskazale su Belgija, Danska, Francuska, Mađarska, Italija, Njemačka, Poljska, Portugal i Švedska. Japan je u statusu promatrača, kao posebni partner EU u razvoju fuzijske energije.

Andrea Bojko, Tonči Tadić i Marija Šutina; Foto: HGK/Handout
Industry Day u Dubrovniku

Hrvatske tvrtke će svoj interes za projekt DONES moći iskazati sudjelovanjem na Industry Day-u najveće svjetske konferencije za fuziju SOFT-2022 u Dubrovniku, koja će okupiti više od 1.000 sudionika, uz nazočnost voditelja fuzijskih programa EU, SAD, Japana, Kine i Koreje. Industry Day namijenjen je informiranju industrije u Hrvatskoj i ostatku EU o mogućnosti dobivanja poslova na velikim i vrijednim fuzijskim projektima. Suorganizatori Industry Day na SOFT-2022 su IRB, europska agencija Fusion for Energy (F4E) i Europska Komisija.

Više o konferenciji i prijavama ovdje.

Pratite nas na Google vijestima