PolitikaPreporučeno

‘Velika čast’: Željana Zovko izabrana za potpredsjednicu europskih pučana

Željana Zovko; Foto: Riccardo PAREGGIANI/EP

Njemački demokršćanin Manfred Weber u srijedu je po treći put izabran za šefa zastupničkog kluba Europske pučke stranke, najveće skupine u Europskom parlamentu, a jedna od deset novoizabranih  potpredsjednika kluba je hrvatska zastupnica Željana Zovko.

“Ponosan sam i zahvalan svojim kolegama što su me ponovno izabrali za predsjedatelja skupine EPP-a. Veselim se nastavku našeg rada na jačanju kršćanske demokracije i desnog centra diljem Europe”, izjavio je Weber nakon izbora na kojima je dobio golemu većinu glasova.

>>>Pučani pripremaju promjenu poslovnika, Orban prijeti izlaskom

Najavio je da će se boriti protiv onih koji žele ugroziti i uništiti EU. “Kršćanska demokracija bila je načelu stvaranja EU-a i EPP je vodeća snaga za snažnu i stabilnu Europu koja je bliska ljudima”, rekao je Webe.

Weber, 49-godišnjak, bivši je “spitzenkadidat” za predsjednika Europske unije, ulogu koju je na kraju, ne baš demokratski, preuzela aktualna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Predsjednik je Kršćansko socijalne unije (CSU), najjače stranke u Bavarskoj, a na čelu zastupničkog kluba EPP-a je od 2014. godine.

Izbori u travnju 2022.

Zastupnici EPP-a birali su u srijedu osim čelnika i kompletno vodstvo zastupničkog kluba, koje uključuje 10 potpredsjednika. Među njima je i Željana Zovko (HDZ).

Očekivalo se da će se Weber kandidirati za predsjednika Europskog parlamenta, jer sadašnjem predsjedniku Davidu Sassoliju uskoro istječe 2,5 godišnji mandat, ali je on prošli mjesec objavio da želi ostati na čelu zastupničkog kluba i natjecati se za predsjednika EPP-a.

>>>Plenković o osobnim aspiracijama, europskoj realpolitici za France 24

Weber je u rujnu najavio da će se kandidirati za predsjednika EPP-a, stranke koja okuplja europske demokršćanske i pučke stranke i koju trenutačno vodi Donald Tusk. Tusk se odlučio vratiti u Poljsku kako bi pomogao svojoj stranci Građanskoj platformi u povratku na vlast. Tuskov bi nasljednik trebao biti izabran na izbornom kongresu EPP-a u travnju sljedeće godine.

Velika čast za Željanu Zovko

Pučani su u srijedu uz predsjednika birali i 10 potpredsjednika Kluba zastupnika EPP-a, te je na dužnost jednog od njih izabrana Željana Zovko (HDZ).

>>>Soros upozorio na Jensa Weidmanna, manjkavost spitzenkandidata

“Velika mi je čast što sam izabrana za potpredsjednicu Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Ovo smatram velikim priznanjem rada naše hrvatske HDZ/EPP delegacije, kojoj se ovim putem zahvaljujem na predlaganju moje kandidature“, rekla je tim povodom Zovko.

“Na polovici smo mandata i pred nama je mnogo posla. Radujem se suradnji s kolegama zastupnicima u Predsjedništvu Kluba zastupnika EPP-a“, poručila je hrvatska zastupnica a u svom je govoru zahvalila kolegama pučanima što su prepoznali njezino dugogodišnje zalaganje u Europskom parlamentu.

>>>Zastupnici HDZ-a suzdržani oko priznanja istospolnih brakova u cijeloj Uniji

“Posljednjih godina imala sam čast surađivati s mnogima od vas kao zamjenica koordinatora EPP-a i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, kao i u svom parlamentarnom radu u Odboru za kulturu i obrazovanje te Pododboru za sigurnost i obranu. U izazovnim vremenima koja su pred nama, radujem se daljnjem radu na napretku, nizanju uspjeha i povećanju vidljivosti našeg kluba zastupnika”, zaključila je Zovko, navodi se u priopćenju.

Polovica mandata

Uz Zovko za potpredsjednike pučana u EP-u izabrani su Esteban González Pons (Španjolska), Siegfried Mureşan (Rumunjska), Jan Olbrycht (Poljska), Esther de Lange (Nizozemska),

Rasa Juknevičienė (Litva), Arnaud Danjean Francuska), Evangelos Meimarakis (Grčka), Frances Fitzgerald (Irska) i Paulo Rangel (Portugal).

Izbori održani u srijedu redovni su izbori na polovici mandata saziva parlamenta.

Grabancijaš/Hina