Biznis i ekonomijaPreporučeno

Velika CO2 kriza u britanskoj mesnoj industriji  

Foto: Republica/Pixabay

Neki od britanskih prerađivača mesa ostat će bez ugljičnog dioksida (CO2) u roku od pet dana, što će ih prisiliti da obustave proizvodnju i utjecati na opskrbu trgovaca na malo hranom, upozorili su u ponedjeljak predstavnici industrije i drugi dionici.

Nevolje stižu uslijed propinjanja cijena plina zbog čega je dio domaćih opskrbljivača prestao s radom, zatvaraju se i tvornice gnojiva u kojima je CO2 jedan od nusproizvoda.

Plin CO2 koristi se za omamljivanje životinja prije klanja, u zrakopraznom pakiranju prehrambenih proizvoda kako bi im se produljio rok trajanja i za gaziranje piva, jabukovače i bezalkoholna pića. Čvrsti oblik CO2 je suhi led koji se koristi u dostavi hrane.

“Moji članovi kažu da imaju između pet, 10 i 15 dana zaliha,” rekao je Nick Allen iz Britanskog udruženja prerađivača mesa za Sky News.

Bez CO2 prerađivači mesa ne mogu raditi, dodao je. “Životinje moraju ostati na farmama. To će stočarima izazvati velike probleme s držanjem životinja, britanska će svinjetina i piletina nestati s polica.”

Allen je procijenio da će “stvarni utjecaj na policama” biti vidljiv u dva tjedna, a s piletinom i prije.

Reuters bilježi da je učinak krize već vidljiv u pojedinih dionika. Online supermarket grupa Ocado privremeno je smanjila broj linija za isporuku smrznutih proizvoda citirajući nedostatak suhog leda. Dionica se povukla za 2.7%.

>>>Trulo voće i povrće Britaniju osvještava o neželjenim poslovima, stranim radnicima

Nakon najave o mogućem zaustavljanju proizvodnje u istom je postotku pala i dionica prerađivača mesa Cranswick čiji proizvodi uključuju svježu svinjetinu, piletinu i gurmanske kobasice.

>>>Očajni britanski proizvođači hrane regrutiraju zatvorenike

Britanija nakon razvoda s Europskom unijom generalno trpi veliko remećenje opskrbnih lanaca i tržišta rada.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Proizvođači naveliko trpe i u Britaniji gdje su cijene plina izazvale nestašicu CO2 koja prijeti paralizom mesoprerađivačke i pojedinih drugih industrija (više). […]

Comments are closed.