PolitikaPreporučeno

Velika lokalna transmisija u Zagrebu: COVID-19 | 22. listopad

Foto: CROPIX/YouTube

Novih 705 slučajeva zaraze koronavirusom utvrđeno je u Zagrebu u posljednja 24 sata, među njima je 21 štićenik domova za starije i nemoćne na području grada, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite istaknuvši da je zabilježena velika lokalna transmisija virusa.

>>>Rekordnih 705 zaraza u Zagrebu: COVID-19 | 22. listopad

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić kazala je da je srušen novi rekord dnevno zaraženih, ali i testiranih uzoraka na Zavodu, gdje je obavljeno 1935 testiranja u jednom danu.

>>>Na Trgu ‘very fine people’, trebat će nam još šatora: Festival slobode

Upitana da objasni odnosi li se broj od 705 novozaraženih na posljednja 24 sata, Šikić je kazala da se tu radi o pozitivnim nalazima Nastavnog zavoda, ali i rezultatima testiranja iz drugih zavoda i bolnica, koja su provedena 19. i 20. listopada.

“Problem je sve veći broj zaraženih, pa zaista treba mijenjati strategiju praćenja epidemije”, apelirala je Šikić upozorivši da je situacija vrlo ozbiljna.

>>>Djeca imaju izrazito visoko virusno opterećenje: studija

I dalje je glavni uzrok zaraze kontakt s pozitivnim osobama, odnosno različita okupljanja privatnih tipova. No, mnogo je nejasnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija virusa u Zagrebu velika.

>>>Izmjena smjernica, ‘ogromni dokazi’ o zračnoj transmisiji koronavirusa

Stožer je izvijestio da je u protekla 24 sata u domovima za starije i nemoćne na području Zagreba potvrđena zaraza kod 21 štićenika, a u dva gradska doma trenutno je ukupno 26 pozitivnih štićenika.