PolitikaPreporučeno

Velika tuča ruskih raketa u Ukrajini

Rusija je u četvrtak ujutro Ukrajinu zasula s više od 100 raketa, tuča je zahvatila glavni grad Kijev gdje su ranjene tri osobe, sjeveroistočni grad Harkov i druga žarišta duž razvučene bojišnice.

Zračne snage Ukrajine u brifingu navode da su salvo u noćnim satima započeli dronovi kamikaze nakon čega je uslijedio val krstarećih projektila ispaljenih “iz različitih pravaca” s mora i iz zraka.

>>>Putin: naš je cilj okončati rat u Ukrajini

Reuters piše da su sirene zračnu uzbunu vrištale širom Ukrajine. Predsjednički savjetnik Mihailo Podoljak broj projektila procjenjuje na 120.

Posljednji bljesak stiže neposredno nakon što je Kremlj još jednom odbacio ukrajinske mirovne planove i prekid sukoba uvjetovao predajom četiri oblasti koje je anektirao predsjednik Vladimir Putin.

“Dvije privatne kuće u četvrti Darnjtskji oštećene su krhotinama srušenih raketa,” izvijestila je vojna administracija Kijeva na Telegramu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko navodi da je nad gradom srušeno 16 raketa.

Njegov kolega u Harkovu, Ihor Terekhov, kaže da vlasti utvrđuju ima li žrtava u seriji eksplozija.

Gradonačelnik Ljviva, Andrij Sadovji, na Telegramu je objavio da je 90% grada smještenog na zapadu Ukrajine bez električne energije što utječe i na gradski prijevoz.

Dopisnici Reutersa jutros su posvjedočili eksplozijama u Žitomiru i Odesi.

>>>Zelenskij u Kongresu: pobijedili smo Rusiju u bitki za umove svijeta

Guverner Odese, Maksim Marčeno, tvrdi da su jedinice protuzračne obrane srušile 21 raketu u regiji. Jedna je krhotina oštetila stambenu zgradu, ali nije bilo žrtava.

Moskva postojano tvrdi da ne cilja civile, dok Ukrajina drži da svakodnevna bombardiranja razaraju sela, naselja i gradove – energetsku, medicinsku i drugu ključnu infrastrukturu.

Ljudskost

Predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji Ukrajince pozvao da zagrle najmilije, podrže kolege i slave svoje prijatelje.

Roditelje je pozvao da više vremena provode s djecom.

“Mi nismo izgubili našu ljudskost, iako smo izgurali grozne mjesece,” rekao je. “I mi je nećemo izgubiti, iako je pred nama teška godina.”

“Zbilja”

Mirovni pregovori ostali su u nepomirljivom impasseu.

Ukrajina razgovore uvjetuje s 10 točaka, uključujući povlačenje ruske vojske s čitavog teritorija i vraćanje kontrole nad poluotokom Krimom od Rusije anektiranim u 2014. godini.

>>>Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini

Moskva je u srijedu odbacila scenarij i ponovila da Kijev mora prihvatiti aneksiju četiri oblasti – Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporožje.

>>>Medvjedev: Krim je naš po cijenu Trećeg svjetskog rata. Totalne katastrofe

Ruski su dužnosnici i sokolovi, uključujući bivšeg premijera Dmitrija Medvjedeva, prije rekli da je Krim ruski i po cijenu nuklearnog usuda.

Ne može biti mirovnog plana “koji ne uključuju današnju zbilju o ruskom teritoriju, s ulaskom četiri oblasti u Rusiju,” rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Ustupke je odbacio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekavši da će Rusija nastaviti graditi svoju borbenu snagu i tehnološke sposobnosti u Ukrajini.

>>>Šojgu: u Ukrajini raspoređeno 82,000, na obuci još 218,000 rezervista

Diplomat je naveo da su mobilizirani ruski vojnici prošli kroz “ozbiljan trening” i da većina njih tek treba ući na bojišnicu.

Kronologija rata u Ukrajini

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima