PolitikaPreporučeno

Veliki poraz Rusije u Limanu, pozivi na taktičke nuklearne udare | rat u Ukrajini

Ukrajinski vojnici podižu zastava na oznaci ulaska u Liman; Foto: Twitter

Rusija je u subotu potvrdila napuštanje još jedne utvrde na sjeveroistoku Ukrajine, dan nakon što je teritorij proglasila svojim.

Velika ukrajinska pobjeda ruske je sokolove potaknula na zloguke pozive prema novoj eskalaciji sukoba, uključujući korištenje taktičkog nuklearnog oružja.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Posljednje informacije, dostupne u prvim večernjim satima subote, sugeriraju da su ukrajinske snage ušle u grad Liman, značajno logističko čvorište u oblasti Donjeck koja je od jučer pod okriljem ruskog nuklearnog štita.

“Uslijed stvaranja prijetnje okruživanja, savezničke su se postrojbe povukle iz naselja Krasni Liman na povoljnije linije,” izvijestilo je u poslijepodnevnim satima rusko ministarstvo obrane nakon kakofonije proturječnih informacija i izvještaja s bojišnice.

>>>‘Ruski napad’ na ruske civile i ukrajinski obruč na bojišnici zasjenili aneksiju | rat u Ukrajini

Ukrajinske oružane snage prije su rekle da je oko Limana stegnut obruč i da je glavna odstupnica na udaru topničke vatre.

Poziv na taktičke nuklearne udare 

Na povlačenje je neposredno reagirao Ramzan Kadirov, znameniti lider Čečena koji se deklarira kao “Putinov pješak”.

>>>Gnjevni prosvjedi i otvorena kritika mobilizacije u Rusiji, Dagestanu | rat u Ukrajini

“Moje je osobno mišljenje da treba poduzeti radikalnije mjere, sve do proglašenja ratnog stanja u pograničnim područjima i korištenja nuklearnog oružja male snage,” napisao je Kadirov na Telegramu.

Karta očekivanog povlačenja ruskih snaga iz Limana, Institut za ratne studije/France24

Saveznici Putina, uključujući bivšeg predsjednika Dmitrija Medvjedeva, od početka rata podsjećaju na ruski nuklearni arsenal, no današnji je poziv Kadirova jedan od najžurnijih i najizravnijih.

Putin je prošlog tjedna rekao kako njegov zavjet o obrani ruskog “teritorijalnog integriteta” sa svim dostupnim sredstvima nije blef. U petak je podcrtao da se to odnosi i na novopripojena područja.

>>>Medvjedev: Krim je naš po cijenu Trećeg svjetskog rata. Totalne katastrofe

Zapadnjački su analitičari i stratezi njegovu prijetnju shvatili trezveno i ozbiljno.

Washington je rekao da će u slučaju korištenja nuklearnog oružja odgovoriti odlučno i Moskvu upozorio na “katastrofalne posljedice”.

“Već smo u Limanu”

Objava ruskog ministarstva obrane još je jednom u oštrom proturječju s izjavama ukrajinskih vojnih dužnosnika i ne spominje opkoljavanje.

Glasnogovornik Ukrajinskih istočnih snaga, Sergej Čerevatji, prije je naveo da su “ruske skupine u području Limana opkoljene.”

>>>Uvid u ukrajinski proboj, istočnu bojišnicu | karta

Rekao je da Rusija u gradu ima između 5,000 i 5,500 vojnika, ali da bi broj opkoljenih mogao biti manji zbog žrtava.

“Mi smo već u Limanu, ali se vode bitke,” izjavio je u poslijepodnevnim satima.

Na društvenim mrežama je osvanuo videozapis slavodobitnih ukrajinskih vojnika pored prometnog znaka na ulasku u grad na koji je ovješena ukrajinska zastava.

“1. listopada. Vijemo našu državnu zastavu i uspostavljamo je na našoj zemlji. Liman će biti ukrajinski,” rekao je jedan od vojnika stojeći na vrhu vojnog vozila.

>>>Rusko povlačenje ‘trajalo je danima’ | protuofenziva na istočnoj bojišnici

Disonanca u izvještajima s bojišnice nije neuobičajena, Kijev je tijekom velike protuofenzive na sjeveroistoku učestalo tvrdio da odnosi velike pobjede, da bi se kasnije pokazalo kako su ruske snage provele dalekosežno i organizirano povlačenje koje je trajalo danima.

Pojedini videzapisi sugeriraju da su ukrajinski vojnici u grad “uplesali” bez otpora.

Reuters i druge agencije opetuju da se proturječja i izvještaji s bojišnice ne mogu neposredno i neovisno provjeriti.

Logističko čvorište

Kadirov je u komentarima žestoko pokudio general-pukovnika Aleksandra Lapina, zapovjednika zaduženog za ratni teatar na području Limana. Ismijao ga je kao “mediokritet”.

Također je naveo da je osobno upozorio načelnika ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, na prijeteću katastrofu.

“General me je uvjerio da ne sumnja u Lapinov talent za vodstvo i nije mislio da je moguće povlačenje u Limanu i okolici,” napisao je.

Rusija je grad koristila kao logističko i transportno čvorište za operacije na sjeveru Donjecka. Njegovo je osvajanje najveća ukrajinska pobjeda od povratka kontrole nad velikim pojasom teritorija na sjeveroistoku zabilježenog u prvim danima rujna.

>>>Nastavlja se ukrajinski proboj na sjeveroistoku, muk Moskve – anticipacija eskalacije

Ukrajinska vojska drži da njegovo osvajanje otvara put dublje prema Luhansku, čije je osvajanje Moskva proglasila u srpnju nakon dugih i mučnih tjedana koje je označila doktrina razaranja i iscrpljivanja.

“Liman je značajan jer je sljedeći korak u oslobađanju Donbasa. To je prilika za proboj do Kremina i Sjeverodonjecka, također je od velikog psihološkog značaja,” rekao je Sergej Čerevatji.

>>>Bitka za Donbas

Dobnas, čije su sastavnice oblasti Donjeck i Luhansk, žarišna je točka ruske invazije koja je započela 24. veljače.

>>>Sotonizam, zapadnjačko ludilo i etika – naglasci iz povijesnog govora Vladimira Putina

Umirovljeni američki general Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, u subotu je ocijenio da poraz u Limanu neposredno nakon Putinove deklaracije o uzdizanju separatistički ustrojenih oblasti u Rusiju, predstavlja veliku vojno-političku sramotu za ruskog lidera.

“Ovo baca sjajna svjetla da je njegova tvrdnja nelegitimna i ne može biti provedena,” rekao je.

Dodao je kako treba pričekati i vidjeti kako će ukrajinsko zapovjedništvo iskoristiti povlačenje, uz procjenu da će poraz erodirati moral ruskih snaga na drugim teritorijama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (3)

  1. […] Povlačenje ruskih snaga iz značajne sjeveroistočne utvrde i munjevit proboj Ukrajinaca na jugoistoku u ponedjeljak su provocirali neuobičajenu, pikantnu i ciničnu kritiku ruskog vojnog vrha koju su uputila dvojica prekaljenih ratnika i moćnih Putinovih saveznika. […]

  2. […] snage izgubile ili napustile velike pojaseve teritorija. Osobito je nazadovanje zabilježeno na granicama oblasti Donjeck i Luhansk čiju je neovisnost Putin prepoznao neposredno prije početka svoje “specijalne vojne […]

  3. […] >>>Veliki poraz Rusije u Limanu, pozivi na taktičke nuklearne udare | rat u Ukrajini […]

Comments are closed.