PreporučenoTech

‘Veliki upitnik’ o učinkovitosti cjepiva protiv južnoafričke mutacije koronavirusa | 501.V2

Ilustracija/Gerd Altmann/Pixabay

Britanski ministar zdravstva ovog je tjedna ponovio upozorenje o mutacijama koronavirusa zabilježenima u Južnoj Africi. “Nevjerojatno sam zabrinut zbog južnoafričke varijante,” rekao je Matt Hancock za BBC Radio. “Ovo je izuzetno, izuzetno značajan problem … čak i veći nego nova inačica otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu.”

Posljednje informacije sugeriraju da su južnoafričke mutacije koronavirus učinile još zaraznijim od britanske, koja je oko 70% infektivnija od dosadašnjih sojeva.

>>>Južnoafrička mutacija koronavirusa ‘zaraznija od britanske’ | COVID-19

Vlasti su o pojavi novog soja, nazvanog 501.V2, javile 18. prosinca uz upozorenje da on brzo postaje dominantnim u Južnoj Africi. Najveću zabrinutost izaziva za soj “ekskluzivna” mutacija na bodljama proteina E484K koja pokazuje sposobnost zavaravanja antitijela što učinkovitost aktualnih cjepiva čini upitnom.

“Pokazalo se da E484K mutacija smanjuje prepoznavanje antitijela,” napisao je u izjavi direktor University College London Genetic Institute, Francois Balloux, pojašnjavajući da prilagodba koronavirusu može pomoći u proboju zaštite postignute cijepljenjem ili prebolijevanjem bolesti COVID-19.

Slično je gledišta i Johna Bella, imunologa sa Sveučilišta u Oxfordu koji je član britanske radne skupine za cjepiva. On je za Times Radio rekao da bi cjepiva trebala djelovati protiv britanske varijante, ali da postoji “veliki upitnik” o njihovoj učinkovitosti protiv 501.V2.

Stručnjaci podsjećaju da su mutacije virusa očekivane i uobičajene. “Virusi mutiraju i novi sojevi izranjanju, takozvani južnoafrički soj ima brojne mutacije i znanstvenici revno rade kako bi razumjeli njihov značaj. Neke od promjena su velike zbog čega im znanstvenici pridaju više pažnje. Mi trenutno ne znamo dovoljno da bismo rekli više od toga,” napisao je u reakciji na pojavu 501.V2 James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin.

>>>Cijepljeni medicinski tehničar dobio COVID-19, stručnjaci kažu da doze Pfizera ‘trebaju vremena’

Bell dodaje da će u slučaju da se cjepiva pokažu neučinkovitima za njihovu prilagodbu i doradu trebati između četiri i šest tjedana. “Mi smo sad u igri mačke i miša. Ovo nisu jedine dvije varijante koje ćemo vidjeti.”

Richard Lessells, stručnjak za infektivne bolesti pri Sveučilištu KwaZulu-Natal koji radi na genomskim studijama varijante kaže za Associated Press da je utvrđivanje otpornosti 501.V2 na postojeća cjepiva “trenutno najnužnije pitanje s kojim se suočavamo”.

>>>Obolijevanje cijepljenih osoba i u Hrvatskoj: COVID-19 | 3. siječanj

Prema njegovim riječima, nova je mutacija izrazito brzo postala dominanta u obalnim područjima te se očekuje da će s podjednakom žustrinom pokoriti Johannesburg, najveći i najnaseljeniji grad u Južnoafričkoj Republici.