PolitikaPreporučeno

Veliko krvoproliće, rušenje mostova | Bitka za Sjeverodonjeck

Ukrajinski borac na području Sjeverodonjecka; Foto: The Sun/YouTube

Kijev je u subotu rekao da Moskva šalje pojačanja na područje grada Sjeverodonjecka, zadnje linije ukrajinske obrane u Donbasu, regiji u kojoj su smještene dvije oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije na Ukrajinu.

>>>Bitka za Sjeverodonjeck

Guverner Luhanska, Sergej Gaidai, izvijestio je da Rusi ruše mostove preko rijeke Sjeverni Donjec kako bi grad odsjekle od pojačanja i humanitarne pomoći za civile ili braniteljima uskratile odstupnicu.

>>>Geopolitika, ‘taktički uspjeh Rusije’ u Donbasu – ključni događaji stotog dana rata u Ukrajini

“Ruska vojska, kako tumačimo, sve svoje snage, sve svoje rezerve, usmjerava u tom smjeru (Sjeverodonjecka),” rekao je u televizijskom obraćanju. “Rusi u zrak dižu mostove, kako mi ne bismo mogli poslati pojačanja našim dečkima u Sjeverodonjecku.”

Velike žrtve

Rusija je nakon odustajanja od okupacije glavnog grada Kijeva pokrenula masivnu ofenzivu u Luhansku i Donjecku u jednoj od najkrvavijih epizoda u dosadašnjem tijeku rata.

>>>Britanija: Rusija je izgubila trećinu kopnenih snaga u Ukrajini

Obje su strane u posljednjim tjednima zabilježile mučne gubitke ljudstva. Rusija je štura s podacima, dok Ukrajina navodi da svakodnevno gine 60 do 100 vojnika.

>>>Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’

Ukrajinska vojska u subotu je rekla da Rusija u Sjeverodonjecku provodi artiljerijske “napadačke operacije”, ali se dio njihovih snaga povukao i branitelji još uvijek drže pozicije unutar grada smještenog na oko 145 kilometara od ruske granice.

Rusi su također pokušali napredovati prema Lisičansku, “gradu blizancu” koji se zrcali sa zapadne obale rijeke, ali su zaustavljeni, naveo je Glavni stožer ukrajinske vojske.

>>>Snažna ofenziva razara zapadnjačku retoriku o ukrajinskoj bojišnici, Šojgu najavio ‘pobjedu’

Novinari Reutersa u četvrtak su ušli u Sjeverodonjeck i neovisno potvrdili da su njegovi dijelovi još uvijek u ukrajinskim rukama.

>>>Kapitulacija, kulminacija bitke za Donbas | rat u Ukrajini

Reporter France24 u subotu je u izvješću podcrtao da, uz izuzetak Reutersa, u gradu nema neovisnih novinara i da “treba biti izrazito oprezan s informacijama ukrajinskih službenika” koje se ne mogu neovisno provjeriti.

Približavanje Slovjansku

U susjednoj oblasti Donjeck, ruske su snage prodrle na samo 15 kilometara od grada Slovjanska, rekao je u petak regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Britansko ministarstvo obrane, koje je u posljednjim danima prepoznalo dominaciju ruskih snaga na bojišnici, u subotu je izvijestilo da ruske zračne aktivnosti nad Donbasom ostaju žestoke, uz zračne udare vođenim i nenavođenim streljivom.

>>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

Jedna je raketa u subotu ujutro pogodila i skladište poljoprivrednih proizvoda u južnom lučkom gradu Odesi, lokalna administracija javlja da su ozlijeđene dvije osobe.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] za Sjeverodnjeck uzima veliki danak za obje strane. Rusija je štura s podacima, dok Ukrajina navodi da svakodnevno gine 60 do 100 […]

  2. […] >>>Veliko krvoproliće, rušenje mostova | Bitka za Sjeverodonjeck […]

  3. […] >>>Veliko krvoproliće, rušenje mostova | Bitka za Sjeverodonjeck […]

Comments are closed.