PolitikaPreporučeno

‘Veliko postignuće’, poziv na reformu, izmjenu temeljnih ugovora: Konferencija o budućnosti Europe

Dubravka Šuica povjerenica je za demokraciju i demografiju, koja predvodi rad Komisije na deliberativnoj demokraciji i Konferenciju o budućnosti Europe; Foto: Genevieve Engel/EP

Plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe je na svom posljednjem sastanku u petak i u subotu u Strasbourgu usvojila 325 preporuka za reformu Europske unije, objavio je u subotu Europski parlament, od kojih neke podrazumijevaju i izmjene temeljnih ugovora Unije.

>>>Europski građani traže europski minimalac, socijalnu pravdu | COFOE

Plenarna skupština zaključila je svoj rad, a eurozastupnici odobrili ishod i najavili da će Europski parlament započeti reformu Unije, uključujući i pokretanje pitanja izmjena ugovora o Europskoj uniji, na temelju 178 prijedloga s panela građana, nacionalnih panela i 43.743 doprinosa na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Preporukama se namjerava ostvariti 49 ciljeva u 9 tematskih područja, priopćio je Europski parlament.

Delegacija Europskog parlamenta u petak je odlučila podržati nacrt preporuka plenarne skupštine, a europarlamentarci su naglasili važnost dosadašnje uloge Parlamenta, koji je građanima jamčio da će se njihov doprinos nalaziti u središtu rasprava tijekom cijelog procesa.

Veliko političko postignuće

Predstavnici pet političkih grupacija, koji predstavljaju veliku većinu (pučani, socijalisti, liberali, zeleni i ljevica), složili su se da su nacrti preporuka veliko političko dostignuće. Također su istaknuli konkretna postignuća Parlamenta, koji je osigurao učinkovit i demokratski proces, primjerice osnivanjem radnih skupina, odgovornima za nacrte preporuka plenarne skupštine.

Europarlamentarci iz redova konzervativaca i krajnje desnice smatraju da preporuke ne odražavaju javno mišljenje u Uniji te su izjavili da ih njihove grupacije neće podržati.

>>>Nasumično odabrana mladež komentira ‘pomalo dosadnu, sporu’ raspru o budućnosti Unije

Sjednica je u petak započela tako da su predsjednici radnih skupina i glasnogovornici građana predstavili preporuke, a gotovo su se svi govornici složili da se preporuke sastoje od važnih reformi temeljenih na prijedlozima građana.

>>>Promišljanja o svesrdnom nepovjerenju u medije – ‘infodemiji pandemije’ | COFOE

Predstavnici četiri institucionalnih komponenata Konferencije (EP, Vijeće EU-a, Europska komisija i nacionalni parlamenti) odobrili su preporuke konsenzusom.

Guy Verhofstadt i Dubravka Šuica; Foto: Genevieve Enegel/EP
Rezolucija o reviziji temeljnih ugovora, povijesni trenutak

Supredsjedatelj Konferencije Guy Verhofstadt je u svom govoru u ime delegacije Parlamenta potvrdio da će političke grupacije tijekom plenarne skupštine EP-a od 2. do 5. svibnja predstaviti rezoluciju kojom bi se pozvalo na reviziju osnivačkih ugovora Unije.

>>>Picula: sigurno ima dosta razloga za kritiku Konferencije o budućnosti Europe

Verhofstadt je kazao da je zbog Konferencije shvatio važnost participativnih mehanizama, koji upotpunjuju predstavničku demokraciju, dodavši da eurozastupnici moraju stremiti tome da osiguraju da se preporuke Konferencije pretvore u reforme potrebne Uniji.

Građani su u subotu ujutro odobrili konačne preporuke kao i proces koji je doveo do njih. Naglasili su da sada očekuju od institucija EU-a i država članica da osiguraju prikladno daljnje djelovanje. Također su naglasili da je izuzetno važno da se građane ne razočara u ishodu ovog povijesnog trenutka. Osvrnuli su se i na načine kako su se njihove ideje razvijale tijekom rasprava na Konferenciji i utjecaja ruskog rata u Ukrajini na njih.

>>>Student iz Grubišnog polja nasumično regrutiran za promišljanje o budućnosti Unije

Troje supredsjedatelja izvršnog odbora Konferencije će 9. svibnja, na Dan Europe, predstaviti konačno izvješće o Konferenciji predsjednicima institucija EU-a na ceremoniji u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Pratite nas na Google vijestima