Biznis i ekonomijaPreporučeno

Veliko razočaranje u cjepivo Johnson & Johnsona | COVID-19

Dužnosnici Europske unije u ožujku su polagali velike nade u cjepivo Johnson & Johnsona (J&J) koje se administrira u jednoj dozi, ali se ono dva mjeseca nakon odobrenja našlo na dnu prema primjeni.

Za negativnu percepciju ponajviše je kriv sam proizvođač. Američki su regulatori u travnju izvijestili o teškim, za farmaceutsku kompaniju neshvatljivim propustima u jednoj od tvornica.

>>>Utvrđena moguća veza između cjepiva i krvnih ugrušaka – teški propusti u tvornici J&J-a

Lošim se pokazao i europski podizvođač J&J-a, kompanija Emergent čiju su pošiljku od 20 milijuna doza europski regulatori odbili u lipnju, također citirajući probleme u proizvodnom procesu.

J&J je do kraja lipnja isporučio samo 12 od 55 milijuna dogovorenih doza, a od tih 12 administrirano je tek šest milijuna.

Cjepivo je u Francuskoj, drugoj najmnogoljudnijoj članici EU-a, sa sredinom lipnja prihvatilo samo 22% građana, dok se za mRNK alternative Pfizera i Moderne odlučuje njih više od 80%, a za kandidata AstraZenece više od 60%.

>>>Značajan broj nesvjestica nakon primanja cjepiva J&J-a, nova ozbiljna nuspojava AstraZenece

J&J je opetovano inzistirao da će Uniji isporučiti svih 200 milijuna doza, ali je Bruxelles već odlučio da neće iskoristiti opciju za narudžbu dodatnih 100 milijuna doza, a ako i preuzme do sad naručene količine iste će darovati zemljama izvan Europske unije, navodi Reuters pozivajući se na izvore upoznate s planovima.

>>>Cjepivo Janssen Johnson & Johnsona zarazu koronavirusom priječi u 11% slučajeva | Znanost

Prema istom izvoru, cjepivo J&J loše prolazi i na američkom tržištu.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (4)

Comments are closed.