Biznis i ekonomijaPreporučeno

Viceguverner i ministar pozvali na spokoj – novac pohranjen u Sberbank ‘zajamčen’

Roman Šubić; Foto: Pixsell/YouTube

Viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Roman Šubić u ponedjeljak je pojasnio okolnosti nakon izvješća da je Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo europodručja, rekao da pordužnice ruskog zajmodavca Sberbanka u Hrvatskoj i Sloveniji “propadaju ili će vjerojatno propasti”.

>>>Korekcije, izvanredne procjene kreditnih rejtinga Rusije i Ukrajine

Zapad je u nedjelju osnažio sankcije i pritisak na ruski financijski sektor čiji su dijelovi nakon ruske invazije na Rusiju isključeni iz globalnog sustava za izvještavanje o bankarskim transakcijama, SWIFT-a. Ministarstvo financija Sjedinjenih Država dvije je najveće ruske banke, Sberbank i javnu VTB Banku, odsjeklo od američkog financijskog tržišta prije četiri dana, 24. veljače.

Nakon što je SRB utvrdio da banka propada ili će vjerojatno propasti, donio je odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. koji će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

>>>Sberbank, s većinskim udjelom u bivšem Agrokoru, propada ili će vjerojatno propasti | HNB

“S obzirom na to, poduzeli smo niz poslovnih aktivnosti kako bismo zadržali stabilnost financijskih institucija i stabilnost financijskog sustava te kako bismo u konačnici osigurali stabilnost depozita hrvatskih građana i pravnih osoba,” izjavio je Šubić u ponedjeljak novinarima u zgradi HNB-a.

Poziv na smirenost

Viceguverner je pozvao na spokoj, pa podsjetio da su zakonom zaštićeni i osigurani ulozi do 100 tisuća eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo do 130.000,00 eura. Naveo je da će svi korisnici banke do uloga doći “u odgovarajućem zakonskom roku” i neovisno o razvoju situacije.

>>>BP ‘likvidira’ udjel u Rosneftu | rat u Ukrajini

Jedinstveni sanacijski odbor konačnu odluku o nastavku poslovanja Sberbanka u Hrvatskoj donijeti će do isteka moratorija koji građanima i poduzećima uvodi dnevni limit na podizanje sredstava u iznosu do 7.280 kuna. Na dnevnoj osnovi, od toga se dvije tisuće kuna može podići na bankomatu, do četiri tisuće u poslovnici banke, a preostalih 1.280 kuna putem POS uređaja, naveo je Šubić.

Ocijenio je da će moratorij normalizirati situaciju do konačne odluke Jedinstvenog sanacijskog odbora, koji si je uzeo ponedjeljak i utorak kao vrijeme u kojem će donijeti “svima korisnu” i “najviše prudentnu” prosudbu. Iznio je očekivanja da će se stanje “na ovaj ili onaj način” stabilizirati do srijede.

>>>EU žali, uvodi stroge sankcije ‘zabludjelom autokratu’ Putinu | rat u Ukrajini

“Nakon isteka razdoblja, situacija se vraća pod kontrolu po pitanju svih potraživanja i obaveza koje u ovom trenutku postoje (….) od srijede ćemo imati čistu i stabilnu situaciju za nastavak poslovanja Sberbanke Hrvatska,” rekao je.

Inzistiranje na sanaciji

Ministar financija Zdravko Marić istovremeno je u ponedjeljak najavio da će Vlada RH pred europskim tijelima inzistirati na šansi za sanaciju Sberbanka Hrvatske.

On je također podsjetio da su spomenuti iznosi zajamčeni.

>>>Strah od rata u Ukrajini izazvao prvu korekciju S&P od proglašenja pandemije

“Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske,” rekao je ministar citirajući prijašnje uspjehe i iskustva u sanaciji sedam hrvatskih banaka.

Marić nije odbacio mogućnost “alternativnog scenarija” likvidacije.

Izvijestio je potom da je u Sberbanku Hrvatska do primjene sankcija bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je “velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga”.

>>>Rusi odobrili refinanciranje duga Fortenove, Peruško i Weber kod Plenkovića

“Svi deponenti imaju svoje štedne uloge osigurane”, rekao je, a dođe li do likvidacije “Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga, odnosno proračun opće države, dovoljno je jak i sposoban za isplatu kompletno osigurane štedne uloge u roku sedam do deset dana.”

Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna, naveo je prema izvještaju Hine.

>>>Fortenova ponudila 36 eura po dionici u porivu prema 100-postotnom vlasništvu Mercatora

Ministar je rekao da je Hrvatska aktivni dionik odluka o isključenju ruskih banaka iz sustava za obavještavanje u platnom prometu SWIFT-a i da je poslovanje Fortenova Grupe, slijednice posrnuloga Agrokora koja je u većinskom vlasništvu spomenutih ruskih banaka, stabilno.

Ruska Fortenova, slijednica propalog Agrokora, na Balkanu zapošljava 52 tisuće ljudi, većinom u Hrvatskoj. Najveći pojedinačni dioničar je Sberbank (39.2%), 25 posto imaju vlasnici obveznica, 15.3 posto lokalne banke u Hrvatskoj, dok druga po veličini ruska banka VTB posjeduje udjel od 7.5 posto.

VIŠE

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Viceguverner i ministar pozvali na spokoj – novac pohranjen u Sberbank &#8… 28/02/2022 […]

  2. […] Viceguverner i ministar pozvali na spokoj – novac pohranjen u Sberbank &#8… 28/02/2022 […]

  3. […] >>>Viceguverner i ministar pozvali na spokoj – novac pohranjen u Sberbank ‘zajamčen’ […]

Comments are closed.