PreporučenoTech

VIDEO: briljantna nova tehnologija signale iz mozga pretvara u govor  

Ljudi koje su izgubili mogućnost govora zbog moždanog udara ili drugih zdravstvenih nevolja bi uskoro mogli dobiti novi oblik glasovne komunikacije zahvaljujući tehnologiji koja “čita” aktivnosti u mozgu i pretvara je u govor.

“Mi se nadamo da će ova otkrića dati nadu ljudima sa stanjima što im priječe izražavanje i jednog im dana vratiti mogućnost komunikacije, koja je tako suštinski dio onog što jesmo kao ljudi.”

JOSH CHARTIER

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornije, San Francisco, razvili su tehniku ugradnje elektroda u mozgove dobrovoljaca i dekodirali signale iz cerebralnih središta za govor da bi sintetizirali isti.

“Mi smo bili šokirani kad smo čuli rezultate, mi nismo mogli vjerovati svojim ušima. Bilo je nevjerojatno uzbudljivo što su brojni aspekti stvarnog govora bili prisutni u audio izlazu dobivenom putem sastavljača glasova,” rekao je za Reuters koautor studije i doktorand na UCSF-u, Josh Chartier. “Očito predstoji još posla da bi ovo bilo prirodnije i razumljivije ali mi smo bili izrazito impresionirani s količinom dekodiranog govora iz moždane aktivnosti.”

>>>Stemi Hexapod: ‘hrvatski kurikulum’ za robotiku usvajaju škole širom svijeta

Tehnologija je iskušana na pet dobrovoljaca s mogućnošću govora jer su oni kao pacijenti s epilepsijom već imali privremeno implantirane elektrode u mozgovima kako bi se detektirao izvor napada prije neurokirurških zahvata. Znanstvenici će istraživanje nastaviti na ljudima koji su izgubili mogućnost glasovne komunikacije.

Istraživači kažu da su pratili moždanu aktivnost volontera dok su oni čitali naglas što im je omogućilo stvaranje “virtualnog vokalnog trakta” koji su sudionici eksperimenta potom kontrolirali moždanom aktivnošću.

“Izrazito malo nas zapravo ima ideju o onom što se događa u našim ustima dok govorimo,” rekao je neurokirurg Edward Chang, jedan od lidera istraživanja objavljenog u žurnalu Nature. “Mozak prevodi misli o onom što želite reći u pokrete glasovnog trakta, i to je ono što mi pokušavamo dekodirati.”

Tehnologija predstavljena u žurnalu je bila uspješnija u sintetiziranju sporijih zvukova poput “š” i manje uspješna u kreiranju brzih “b” ili “p”.

>>>VIDEO: Izraelski znanstvenici ispisali prvo srce od ljudskog tkiva

“Mi još uvijek radimo na stvaranju čišćeg i razgovjetnijeg sintetiziranog govora. To je dijelom zbog korištenih algoritama i mi mislimo da ćemo postići bolje rezultate s unaprjeđenjem tehnologije,” rekao je Chartier. “Mi se nadamo da će ova otkrića dati nadu ljudima sa stanjima što im priječe izražavanje i jednog im dana vratiti mogućnost komunikacije, koja je tako suštinski dio onog što jesmo kao ljudi.”