PolitikaPreporučeno

VIDEO: Malteški specijalci preuzeli tanker koji su ‘oteli migranti’

Malteške specijalne snage u četvrtak su kapetanu vratile kontrolu nad naftnim tankerom koji su u Sredozemnom moru oteli migranti.

Turski naftni tanker El Hiblu 1  je ispraćen i usidren u malteškoj luci Senglea. Vojno osoblje je čuvalo brod dok su migranti odvezeni u policijskim kombijima, četvorica s lisicama na rukama, javlja AP.

>>>Gras zatražila više novca za nacionalnu policiju, razgovarala o nadzoru granice velikim dronovima

Malteške i talijanske vlasti navode da je tanker na putu prema Libiji u srijedu spasio grupu migranata, oni su posadu prisilili da okrene brod i usmjeri ga prema Europi.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini kaže da je brod spasio oko 120 ljudi i događaj opisuje kao “prvi čin piratstva na otvorenom moru s migrantima” kao otmičarima. Malta navodi da je spašeno 108 ljudi.

Specijalne snage su brod presrele na oko 30 nautičkih milja od malteške obale. Vojska je uspostavila komunikaciju s kapetanom koji je rekao da ne kontrolira tanker i da su “on i posada prijetnjama prisiljeni da nastave prema Malti”. Vlasti nisu detaljnije opisale prirodu prisile i prijetnji.

>>>Hrvatska podigla prvu u nizu ograda na granici s BiH: MUP

Tim specijalaca je imao podršku patrolnog broda, dva brza čamca za presretanje i helikoptera.