PreporučenoTech

VIDEO: norveškim ribarima dosađivao dobrodušni beluga s ruskom opremom

Screenshot: Guardian/YouTube

Norveški stručnjaci za istraživanje mora vjeruju da su naišli na bijelog kita “regrutiranog” od ruske mornarice za njezin program korištenja podmorskih sisavaca u specijalne svrhe.

Bijeli beluga kit je uočen u blizini malenog norveškog ribarskog sela Inga gdje je ometao ribare i ribarice.

“Mi smo se pripremali postaviti mreže kad smo ugledali kita kako pliva među brodovima,” prepričao je ribar Joar Hesten za norveški javni radio NRK. “On nam je došao i dok je prilazio mi smo vidjeli da na sebi ima neku vrstu prsnog naveza”.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Ribari kažu da se izrazito pitom i na ljude navikao kit ponašao čudno, aktivno tražio brodice, hvatao i vukao užad i konope s brodskih bokova. Kad su s njega uklonili pojas, na koji se naizgled može zakvačiti kamera ili oružje, otkriven je natpis: “Oprema Sankt-Peterburga”.

“Ako je ovaj kit došao iz Rusije, a postoje dobri razlozi da se u to vjeruje, onda to nisu napravili ruski znanstvenici, već radije ruska mornarica,” rekao je Martin Biuw s Instituta za istraživanje mora u Norveškoj.

Sovjeti su u 1980-im godinama razvijali program u kojem su morski sisavci trenirani i korišteni za podmorske aktivnosti, uključujući otkrivanje neprijateljskih snaga ili oružja.

Gledište je za NRK ponudio i Audun Rikardsen, profesor morske biologije s norveškog Arktičkog sveučilišta (UiT): “Mi znamo da Rusija ima kitove u zatočeništvu i da je dio njih pušten na slobodu. Oni nakon puštanja često traže brodove,” rekao je. Profesor dodaje da je kontaktirao ruske kolege i oni kažu da nemaju nikakve veze s uočenim kitom. “Oni su mi rekli da je najvjerojatnije riječ o ruskoj mornarici u Murmansku.”

Ruske su vlasti krajem veljače obećale na slobodu pustiti i oko 100 beluga kitova u privatnom vlasništvu četiri kompanije, nakon što su organizacije za zaštitu životinja ukazale na nepodnošljive uvjete njihova zatočeništva u “zatvoru za kitove”. Predsjednik Vladimir Putin se osobno zauzeo za njihovo oslobađanje, no riječ je o životinjama i kompanijama s ruskog istoka, odnosno ruske obala Tihog oceana.

Beluge ne dijele “profesionalizam” delfina i tuljana

Sovjeti su u 1980-im godinama razvijali program u kojem su morski sisavci trenirani i korišteni za podmorske aktivnosti, uključujući otkrivanje neprijateljskih snaga ili oružja, podsjeća Guardian.

Program je službeno zaključen u ’90-im godinama, ali je u 2017. izvještaj TV Zvezde u vlasništvu ruskog ministarstva obrane otkrio da mornarica ponovno koristi beluga kitove, tuljane i velike pliskavice za vojne svrhe u polarnim vodama.

>>>Otkrivena je savršeno očuvana glava vuka obezglavljenog prije 30-40 tisuća godina

Posljednja poznata ili priznata istraživanja se odvijaju u Istraživačkom institutu za morsku biologiju u Murmansku na sjeveru Rusije gdje beluga kitovi “čuvaju prilaze u mornaričke baze” i “pomažu dubinskim roniocima da ubiju svakog stranca uhvaćenog u ulasku na teritorij,” navodi Guardian.

Pliskavice i tuljani istovremeno treniraju za nošenje ronilačkih rekvizita, otkrivanje torpeda i podvodnih mina ili streljiva na dnu mora. Službeni podaci ruske vlade pokazuju da je tamošnje ministarstvo obrane u 2016. godini kupilo pet velikih pliskavica, starih između tri i pet godina od moskovskog “Utrish Dolphinariuma” po cijeni od oko 150 tisuća kuna po primjerku.

Ruski istraživači u Murmansku su nakon istraživanja i treniranja sisavaca zaključili da su delfini i tuljani značajno pogodniji za vojne zadatke u arktičkoj klimi. Beluga kitovi su osjetljivi na hladnoću i nemaju jednaku razinu “visokog profesionalizma” u praćenju i pamćenju glasovnih naredbi, piše Guardian.