Fun

VIDEO: stotinu blaga za 100 godina Etnografskog muzeja

Foto: Hina/YouTube

U Etnografskom muzeju u Zagrebu u utorak je otvorena izložba “Blago etnografskog muzeja – Sto predmeta za sto godina” u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja stogodišnjice osnutka, a svaki predmet izložbe sadrži neku ljudsku priču, svjedoke prošlih vremena koji prenose važne poruke.

“Pred Etnografskim muzejom stoje novi izazovi u smislu interpretacije muzejskih cjelina na nov i suvremen način široj društvenoj zajednici”, rekao je izaslanik ministrice kulture Hrvoje Manenica na otvorenju, pritom dodavši da je Etnografski muzej još prije 80 godina proglašen najvažnijom ustanovom u očuvanju kulturnog identiteta Hrvata.

Projekt “Blago Etnografskog muzeja – Sto predmeta za sto godina” pokrenut je s ciljem da se na zanimljiv i zabavan način predstave raznovrsni izabrani predmeti koji sadrže ljudsku priču, potiču osjetila i bude uspomene.

Posjetitelji tako imaju zadatak istražiti, pronaći i otkriti te priče i tajne u čemu im pomažu audiozapisi, tekstovi i multimedijalna pomagala. Stotina priča mogu biti sakrivene u svakodnevnim uporabnim predmetima, u suveniru ili spomenaru iz djetinjstva ili pak u predmetima koji su bili dio života naših baka i djedova, pritom prikazujući korijene hrvatske kulture i njezino preplitanje s drugim kulturama.

>>>‘Qu’ils mangent de la brioche’ u Umjetničkom paviljonu

“Etnografski muzej proteklih godina priredio je niz kompleksnih kulturoloških projekata, a posebnu ulogu ima u promociji nematerijalne baštine, koja u svijetu promovira čitavu Hrvatsku”, poručio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Veljko Mihalić.

Uz posjetitelje i uzvanike, na svečanom otvorenju prisustvovali su i solisti Ansambla Lado koji su izveli tradicionalne međimurske pjesme.