PolitikaPreporučeno

Vidović Krišto ‘krivotvoritelju’ i regulatoru Žamboki: hrvatski narod vas gleda

Danijel Žamboki; Foto: Hina multimedija/YouTube

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto u petak je na 43. sjednici Odbora za gospodarstvo posvećenoj izvješćima o propustima hrvatskih regulatora – Hrvatske energetske regulatorne agencije  (HERA) i Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) – u kontekstu epohalne korupcije u preprodaji plina pod okriljem Ine rekla da je predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki “krivotvorio životopis” dostavljen Hrvatskom saboru i propitivala njegove nadzorne sposobnosti.

>>>Iskusite déjà-vu u novim pozivima na opoziv i ostavku Vlade RH | VIDEO

“Niste naveli da ste bili predsjednik nadzornog odbora Karlovačke banke u vrijeme kad je banka generirala stotine milijuna kuna gubitka. Na sudu ste govorili da se ne sjećate. Jeste li možda izabrani za čelnog čovjeka HERA-e zato što imate te kompromitiranosti iz prošlosti. Očito tamo gdje vi nadzirete tu se događaju gubici i pljačke u stotinama milijuna kuna pa i milijardama. Molim vas da se očitujete o svojim nadzornim sposobnostima,” pozvala je Vidović Krišto na što je Žamboki kroz podsmijeh odgovorio: “To nije vezano uz ovu temu”.

Nonšalantni i paušalni odgovor zastupnicu je natjerao da se obrati predsjedniku Odbora za gospodarstvo Žarku Tušeku i zatraži reakciju.

“Uozbiljite se,” rekla je Tušeku, “njega morate upozoriti, gospodin je došao u Hrvatski sabor i ismijava hrvatske saborske zastupnike. Hrvatski narod vas gleda, kako ovo dopuštate.”

Žamboki se naposljetku ispričao zbog podsmjeha.

Nadstranačka, univerzalna osuda

U rezimeu sjednice, Žamboki je svojim replikama i tvrdnjama da je “HERA sve radila po zakonu” izazvao raritetno suglasje, nadstranačku i univerzalnu osudu.

>>>Uskok priveo direktora u Ini, predsjednika HOK-a i druge | gospodarski kriminal

“Iz argumenata u raspravi proizlazi da, s obzirom na zakonske ovlasti HERA-e, u čije osnove posla ulazi i nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetske djelatnosti, HERA kao regulator u medijski eksponiranom slučaju Ina nije postupala s dužnom pažnjom. Odbor smatra da je ugrožen interes Republike Hrvatske te se poziva Upravno vijeće HERA-e na odgovornost,” jednoglasan je zaključak Odbora.

Grabancijaš/Večernji list/Jutarnji list

Comment here