PolitikaPreporučeno

Vidović Krišto traži razrješenje Andrije Mikulića | VIDEO

Karolina Vidović Krišto; Foto: Hina multimedija/YouTube

“Dame i gospodo, danas sam uputila prijedlog da se u dnevni red sljedeće sjednice hrvatskog Sabora uvrsti točka kojom bi Sabor obvezao vladu da trenutačno razriješi Andriju Mikulića dužnosti glavnog državnog inspektora,” rekla je u srijedu zastupnica Karolina Vidović Krišto iz recentno oformljene stranke Odlučnost i pravednost.

Zastupnica je državnog inspektora izdvojila kao “jednog od glavnih krivaca” za nekontrolirani rast cijena u kontekstu predaje monetarnog suvereniteta i usvajanja eura.

>>>Vidović Krišto zatražila ostavku Jandrokovića zbog obrane HDZ-ova uhljeba bez mandata

“Državni inspektorat svojim nedjelovanjem dopušta divljanje cijena te gramzivost i zlouporabe pojedinih moćnika u Hrvatskoj,” rekla je.

“Manipulacija”

Zastupnica je sugerirala da su inspektori svoju dužnost započeli izvršavati “tek nakon sastanka” Mikulića s predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem.

>>>Vidović Krišto argumentirala interpelaciju, iznijela kronologiju ‘abnormalne, brutalne korupcije’

“Kontrole koje inspektorat provodi zbog zlouporaba prilikom uvođenja eura dogodile su se nakon sastanka s premijerom Plenkovićem. Ovaj slučaj dokazuje da institucije u Hrvatskoj ne djeluju sukladno svojim zakonskim obvezama, već tek kada im politički moćnici to dozvole.”

Premijera je potom optužila za manipulaciju.

“Plenkovićeva vlada saziva sastanke s inspekcijskim službama te daje bombastične izjave kako bi hrvatsku javnost manipulirala i stvarala dojam da se vlada bori za prava hrvatskih građana, što je nažalost čista laž.”

>>>Glas poduzetnika: inspektorat ‘reketari’, Andrija Mikulić treba dobiti otkaz

Zastupnica je navela da “vlada, ministarstva poljoprivrede i gospodarstva te državni inspektorat godinama dopuštaju da se trgovački lanci protuzakonito dogovaraju, a korisnici državnih i europskih subvencija krše prava hrvatskih potrošača te neopravdano dižu cijene svojih proizvoda.”

“Za koga Mikulić uopće radi?”

Glavnog je inspektora optužila za godine propusta i djelovanja zbog čega su cijene pojedinih, temeljnih prehrambenih proizvoda više nego u Njemačkoj gdje su prosječne plaće četiri puta veće.

“Nedvojbeno je da je u Hrvatskoj inflacija viša nego što je u prosjeku u Europskoj uniji, ali kada se tome pridoda niska razina plaća, onda je to još gore i još tragičnije za hrvatske građane.”

>>>Komisija će istražiti aferu vjetropark; Vidović Krišto: ovo je dobar dan za Hrvatsku | VIDEO

Upitala je i “za koga Mikulić uopće radi?”, podcrtavajući njegovu povezanost s vlasnikom Prvog plinarskog društva (PPD) Pavlom Vujnovcem, Milijanom Brkićem i Josipom Jurčevićem.

“Svaki dan kad kupujete osnovne životne namirnice, sjetite se Plenkovića i njegovog glavnog državnog inspektora Mikulića, jer su oni svojom destrukcijom i blokadom institucija uzročnici da su nam proizvodi skuplji,” zaključila je Vidović Krišto.

Podrška Mosta

Kritiku zbog porasta cijena u srijedu je uputio i zastupnik Mosta, Nikola Grmoja, podsjetivši da je rast cijena zabilježen u svim zemljama koje su usvojile euro.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Podsjetio je i da je premijer Plenković javnost postojano uvjeravao da će proizvodi poskupjeti neznatno, što je na Twitteru podcrtala i novinarka N1, Ivana Tomić.

 “Jedina odgovornost za ovo je odgovornost Andreja Plenkovića, no on je morao zadatak odraditi, jasno je zašto on provodi ovu agendu i njega standard hrvatskih građana puno ne zanima,” rekao je Grmoja prema citatu Hine i najavio podršku inicijativi Vidović Krišto.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima