PolitikaPreporučeno

Vidović pozvala Plenkovića da okonča dvostruke standarde i nedvosmisleno osudi svako ustaštvo

Nakon nedavnog osvrta na nepravilnosti i neujednačene standarde u postupanju policije u slučajevima upotrebe ustaškog pozdrava pučka pravobraniteljica Lora Vidović danas je uputila dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži poštivanje žrtava i osudu zločina ustaškog režima kroz dosljedno postupanje ministarstava.

Vidović je u priopćenju objavljenom na službenim stranicama navela niz situacija u kojima je postupanje policije daleko ispod standarda, u suprotnosti s uvriježenom praksom i Hrvatskim ustavom. Uključujući zbivanja u kojima državna vlast, po mišljenju Grabancijaša, otvoreno koketira s ustaštvom.

Sadržaj priopćenja pravobraniteljice prenosimo bez izmjena i u cijelosti:

“Premda iz raspoložive sudske prakse najviših nacionalnih sudova proizlazi da, dosljedno i ujednačeno, korištenje sintagme ‘Za dom spremni!’ smatraju protupravnim, a što proizlazi i iz Dokumenta dijaloga, kao i iz prakse Ustavnog suda koju je dužna poštovati svaka pravna i fizička osoba, aktivnosti pojedinih ministarstava i dužnosnika Vlade očigledno su i pravno posve neargumentirano, tome suprotni. Primjerice, unatoč vrlo jasnoj praksi Visokog prekršajnog suda, nadležne policijske postaje i uprave vrlo neujednačeno, ili uopće, ne pokreću prekršajne postupke protiv počinitelja koji koriste simbole, znakove i pokliče proizašle iz NDH, posebno u dvije situacije.

Radi tendencije opravdavanja simbolike proistekle iz NDH, a osobito pozdrava “Za dom spremni”, neizmjerno je važno ponovo istaknuti stav iz Dokumenta dijaloga kako nije prihvatljiva teza da je njegovo značenje postalo višeznačenjsko jer je korišten i u kontekstu pravednog i legitimnog Domovinskog rata, jer je i tad bio suprotan Ustavu.

Lora Vidović

Jedna se odnosi na korištenje pokliča „Za dom spremni!“ na koncertima Marka Perkovića Thompsona ili u njegovoj komunikaciji putem društvenih mreža. Naime, on je u najmanje četiri navrata – na koncertima i na svojoj službenoj Facebook stranici, od 2017. do 2019. godine uzvikivao, odnosno objavio navedeni poklič, a reakcija nadležnih policijskih postaja bila je u suprotnosti s praksom Visokog prekršajnog i Ustavnog suda, odnosno s Ustavom Republike Hrvatske. U prekršajnom postupku pokrenutom 2017. nadležna policijska uprava nije uložila žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu, čime je onemogućila da stav iznese Visoki prekršajni sud, a u slučajevima koji su uslijedili poslije toga, nije podnosila prekršajnu prijavu što je pravdala ranijom oslobađajućom presudom prvostupanjskog suda, koja je postala pravomoćna samo zbog odluke da ne uloži pravni lijek.

Međutim, prema ostalim građanima koji koriste ovaj pozdrav, policija ipak postupa. Iako za Marka Perkovića nije utvrđeno da je 5. kolovoza 2018. uzvikujući ‘Za dom spremni’ remetio javni red i mir, optužni prijedlozi su ipak podneseni protiv četvorice okrivljenika koji su na isti dan i na istoj manifestaciji nosili majice sa natpisom „HOS – ZA DOM SPREMNI“ te „U“ i „Crna legija“, što je policija kvalificirala kao simbole ustaškog pokreta NDH koji simboliziraju mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti.

>>>Lora Vidović: od policije sam zatražila očitovanja o nejednakom postupanju zbog ustaških pozdrava

Druga situacija odnosi se na postrojavanje pripadnika IX. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ na dan 10. travnja ove, i prethodne dvije godine. Policijska uprava splitsko-dalmatinska podignula je optužni prijedlog protiv prekršitelja koji su uzvikivali pozdrav „Za dom spremni!“ samo 2017. godine i u tom postupku nije se žalila na oslobađajuću presudu, zbog čega je i u ovom slučaju Visoki prekršajni sud bio onemogućen iznijeti svoj sud u žalbenom postupku. Kao i u slučaju Thompson, policija godinu dana kasnije nije podizala optužni prijedlog, obrazloživši svoju odluku pravomoćnom odlukom iz 2017. godine, iako se 10. travnja poklapa jedino s obilježavanjem proglašenja NDH. Nakon istog incidenta 2019. godine, policija, kako je objavljeno u medijima, provodi izvide, no unatoč traženju, pučka pravobraniteljica još o tome nije zaprimila očitovanje.

Osim toga, Ministarstvo uprave tumači kako je opravdano odobravati statute udruga koje u znaku ili pečatu imaju sadržan pozdrav „Za dom spremni“, jer to niti jednim propisom nije zabranjeno. Na ovaj način, ministar uprave Lovro Kuščević postupa upravo suprotno stavovima Vijeća za suočavanje i preporukama Dokumenta dijaloga, a također navodi, dopisom od 18. siječnja 2019. i kako će eventualna izmjena Zakona o udrugama biti „dio širih normativnih i nenormativnih mjera s ciljem suočavanja s posljedicama vladavine nedemokratskih rješenja“. Međutim do navedenih mjera temeljem preporuka iz Dokumenta dijaloga, još uvijek nije došlo, iako je donesen još u veljači 2018. godine.

Konačno, u rujnu 2018. godine, na groblju u Višnjici i Vagancu uz nazočnost ministra Medveda i vojne počasti, pokopani su posmrtni ostaci 55 osoba, civila i vojnika domobranske i ustaške vojske, što nije predviđeno ni Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kao niti Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Nesporno je kako su upravo žrtve partizanskih zločina desetljećima bile prešućivane te da ih je potrebno pronaći, ekshumirati i dostojno sahraniti. Međutim, pokop pripadnika poražene vojske uz vojne počasti, odaje dojam davanja službenog, državnog legitimiteta tvorevini i ideologiji koje su potpuno oprečne vrijednostima na kojima počiva suvremena RH.

>>>Pupovac o ‘crnim kukavicama koji umjesto zastava slobode nose zastavu mržnje i simbole zločina’

Radi tendencije opravdavanja simbolike proistekle iz NDH, a osobito pozdrava „Za dom spremni“, neizmjerno je važno ponovo istaknuti stav iz Dokumenta dijaloga kako nije prihvatljiva teza da je njegovo značenje postalo višeznačenjsko jer je korišten i u kontekstu pravednog i legitimnog Domovinskog rata, jer je i tad bio suprotan Ustavu.

Zbog svega navedenog, pučka pravobraniteljica predložila je premijeru da u svrhu cjelovite, jasne i nedvosmislene osude ustaškog režima kao i radi smanjenja društvenih podjela te podizanja svijesti o toleranciji i uključivosti, svojim autoritetom predsjednika Vlade, konkretnim mjerama i aktivnostima osigura dosljednu i ujednačenu primjenu načela i vrijednosti na kojima počiva Ustav Republike Hrvatske,” piše Vidović na službenim stranicama i u dopisu koji možete pročitati ili preuzeti ovdje.