PolitikaPreporučeno

Vijeće i EP postigli dogovor o proračunu za 2023.

Povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse, Johannes Hahn; Foto: European Council

Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su u zadnjim trenucima zakonskog roka dogovor o proračunu EU-a za sljedeću, 2023. godinu.

Rok za postizanje dogovora bio je 14. studenoga u ponoć, a pregovarači su neposredno prije toga objavili da imaju dogovor.

>>>EP usvojio izvješće Resslera, podržao žurno povećanje proračuna za 2022.

Dogovoren je proračun u visini od 186,6 milijardi eura, što je 1,1 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun. Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg financijskog okvira od 2021. do 2027. predviđeno je 400 milijuna eura.

Većina od toga povećanja, oko 280 milijuna eura, namijenjeno je za jačanje potpore Ukrajini i susjednim državama poput Moldavije. Dobar dio sredstava namijenjen je za poboljšanje prometne infrastrukture kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme diljem EU-a.

“Zlatna sredina”

Komisija je predlagala proračun u visini od 185,59 milijardi eura, dok je prijedlog Vijeća bio 183,95 milijardi eura, a Parlament je tražio 187,29 milijardi eura.

>>>EP odbacio rezove, zatražio godišnji proračun od 187,3 milijarde eura

Postignuti dogovor trebaju još potvrditi oba zakonodavca. Za odluku u Vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu obična.

Da dogovor nije postignut, Komisija bi morala izići s novim prijedlogom i onda bi ponovno uslijedili pregovori. Proračun za sljedeću godinu mora biti izglasan do kraja tekuće godine.

>>>Komisija predlaže 18 milijardi eura zaduživanja, zajmova za Ukrajinu

U slučaju da to izostane, primjenjuje se privremeno financiranje na način da se svaki mjesec u tekućoj godini može potrošiti jedna dvanaestina prošlogodišnjeg proračuna.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here