Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vijeće ministara odobrilo praštanje dugova, drugu priliku bankrotiranim a poštenim poduzetnicima

Ilustracija: YouTube

Na današnjem zasjedanju Vijeća ministri pravosuđa odobrili su nova pravila koja je predložila Komisija i na temelju kojih bi postupci za restrukturiranje u ranoj fazi radi sprječavanja nesolventnosti u održivim poduzećima postali dostupni u cijeloj Uniji. Time će se održivim poduzećima u financijskim teškoćama olakšati pregovori s vjerovnicima o planu restrukturiranja, nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta.

Prema novim pravilima, pošteni nesolventni poduzetnici dobit će drugu priliku jer će im se nakon najviše tri godine u potpunosti oprostiti dugovi – uz opravdane iznimke radi sprječavanja zloupotrebe.

Povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová izjavila je: “To su odlične vijesti za poduzeća i za EU u cjelini. Ako poduzetnicima omogućimo ponovno pokretanje poslovanja, održavamo inovacijski zamah, a na taj bi se način moglo otvoriti i još tri milijuna radnih mjesta u Europi. Time održivim poduzećima dajemo priliku za opstanak na tržištu. Poduzetnici će imati drugu priliku za uspjeh umjesto da budu kažnjeni zbog neuspjeha u prvom poslovnom pokušaju.”

Prema novim pravilima, pošteni nesolventni poduzetnici dobit će drugu priliku jer će im se nakon najviše tri godine u potpunosti oprostiti dugovi – uz opravdane iznimke radi sprječavanja zloupotrebe. Pravilima će se ujedno povećati učinkovitost postupaka nesolventnosti, restrukturiranja i razrješivanja, čime će se u mnogim državama članicama smanjiti prekomjerno trajanje i troškovi takvih postupaka. Novim će se pravilima pridonijeti uklanjanju važnih prepreka razvoju kapitalnih tržišta u EU-u jer će prekogranični ulagači i poduzeća koja posluju u cijelom EU-u imati veću pravnu sigurnost. Dodatne informacije dostupne su u informativnom članku.