Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vijeće za okoliš EP-a podržalo dokidanje motora s unutarnjim izgaranjem do 2035.

Zastupnici u vijeću za okoliš Europskog parlamenta u utorak su podržali plan za zabranu vozila s dizelskim i benzinskim motorima od 2035. godine i istovremeno odbacili prijedloge o strožoj regulaciji emisija ugljikova dioksida (CO2) u tekućem desetljeću.

>>>Daimler traži ‘iskren razgovor’ o povećem gubitku radnih mjesta, elektrifikaciji industrije

Vijeće je podržalo prijedlog 100-postotnog smanjenja CO2 emisija do 2035. godine, što podrazumijeva okončanje tradicionalnog transporta motorima s unutarnjim izgaranjem.

Kontekst

Europska komisija nove je ciljeve predstavila i predložila prošloga srpnja unutar šireg paketa klimatskih zakona i politika. Izvršno je tijelo pretpostavilo da nova vozila u prometu ostaju između 10 i 15 godina, zbog čega je 2035. određena kao godina njihovog usuda kako bi se postigao cilj o nultim emisijama određen za 2050. godinu.

>>>Trgovanje emisijama, carine na ugljik i rezidualna dobit u prijedlogu za punjenje EU proračuna

Vijeće EP-a nije podržalo ambicioznije prijedloge pojedinih zastupnika koji su tražili da se emisije CO2 automobila s tradicionalnim motorima do 2030. smanje za 55% u poredbi s razinama iz 2021. godine.

Odbačeni su i pozivi da se ciljevi za 2035. godinu pomaknu dalje u budućnost.

“S CO2 standardima mi stvaramo bistrost za automobilsku industriju, potičemo inovacije i investicije za proizvođače,” rekao je Jan Huitema koji predvodi politiku vijeća.

Europski parlament sada treba izglasati nova pravila nakon čega ista treba odobriti i Vijeće EU-a koje čine čelnici vlada.

>>>BMW najavio prekid proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem u glavnoj tvornici u Münchenu

Dionici europske automobilske industrije već se naveliko pripremaju za tranziciju, no industrijske grupe i analitičari upozoravaju da za postizanje ambicioznih ciljeva treba masivni novac i izgradnja nove infrastrukture za punjenje baterija.

>>>Audi prestaje s razvojem novih generacija motora s unutarnjim izgaranjem | Duesmann

EU također pregovara o prijedlozima koji od zemalja članica traže instalaciju javnih punionica za električne abutomobile duž glavnih cestovnih arterija ili frekventnih lokalnih prometnica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters