PolitikaPreporučeno

Virus u splitskim domovima za starije, bolnici, Hitnoj pomoći i Domu zdravlja

Medicinsko osoblje ispred Doma za starije i nemoćne u Splitu; Foto: Cropix/YouTube

Osam od ukupno 12 koronavirusom zaraženih štićenika dvaju privatnih Domova za starije osobe iz Podstrane i Kaštela tijekom popodneva prevezeno je na Infektivnu kliniku KBC-a Split, potvrdio je Hini u srijedu navečer  predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Luka Brčić.

>>>814 testova i rekordnih 138 zaraza u Splitsko-dalmatinskoj županiji: COVID-19|26. kolovoz

Osam zaraženih štićenika je prevezeno u bolnicu jer su imali blago povišenu temperaturu, no ne i druge simptome; ali s obzirom na njihovu poodmaklu dob u bolnici će imati bolju skrb, dodao je.

“Ministarstvo socijalne skrbi je dalo odredbu po kojoj se sve starije osobe u socijalnim ustanovama i domovima širom Hrvatske, a koji su pozitivni na koronavirus, smještaju u bolnicu”, istaknuo je Brčić.

Osim u domove za starije, gdje je trenutno 12 zaraženih, virus je ušao i u splitsku bolnicu, Hitnu pomoć i Dom zdravlja gdje je zaraženo dvadesetak liječnika, medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja.

Covid-19 u domovima oko Splita otkriven je nakon što su u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirali jednog djelatnika koji je bio pozitivan, nakon čega su se testirali i štićenici. Testovi su pokazali da su u jednom domu zaražene tri osobe, dok je u drugom domu od deset testiranih Covid potvrđen kod osam osoba.

Još se čekaju rezultati za ostale testirane djelatnike i štićenike.

>>>Dalmatinski biznisi u četvrtak počinju plaćati 14-dnevni danak kriminalnom nemaru Stožera, turizmu

Splitsko-dalmatinska županija ima najveći broj zaraženih, samo u posljednja 24 sata njih 138, a očekuje se da će sljedećih dana njihov broj rasti.

Kao žarišta širenja korone u toj županiji pokazale su se teretane, fitnes centri, restorani, noćni klubovi, ali i neke privatne zabave. Zato je lokalni stožer danas donio stroge mjere koje stupaju na snagu u ponoć, a među njima su zatvaranje fitnes centara i teretana. Do danas su zbog korone zatvorena dva kluba i tri restorana.

Comments (2)

  1. […] Virus u splitskim domovima za starije, bolnici, Hitnoj pomoći i Domu zdravlja 27/08/2020 […]

  2. […] >>>Virus u splitskim domovima za starije, bolnici, Hitnoj pomoći i Domu zdravlja […]

Comments are closed.