Biznis i ekonomija

‘Viša sila’ zaustavila veliku arteriju za isporuku ruskog plina kroz Ukrajinu, posljedice nejasne

Foto: Florian Berger/Pixabay

Ukrajina je u srijedu zastavila protok kroz tranzitnu točku na ruti kojom se isporučuje gotovo trećina ruskog prirodnog plina namijenjenog Europskoj uniji.

>>>Cijena plina (tag)

Upravitelj ukrajinske plinske mreže, GTSOU, protok je zaustavio uz priziv “više sile” na koju se biznisi pozivaju nakon suočavanja s okolnostima izvan njihove kontrole i najavio da će plin kroz plinovod Sohranjivka preusmjeriti kroz međuveznu točku Sudža.

Kontekst

Gazprom, monopolist u izvozu ruskog plina spomenutim rutama, istovremeno je naveo da je preusmjeravanje čitavog obujma isporuka za Europu kroz Sudžu “tehnološki nemoguće”.

>>>‘Seizmički pucanj upozorenja’: Rusija uskratila plin manje i više ovisnoj Poljskoj i Bugarskoj

Sergej Makogon, glavni izvršni direktor GTSOU-a, za Reuters je rekao da su ruske okupacijske snage plin u tranzitu kroz Ukrajinu započele preusmjeravati prema dvjema separatističkim oblastima na istoku čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije. Agencija napominje da direktor nije citirao dokaze.

>>>Njemačka izdala ‘rano upozorenje’ o nestašici plina | rat u Ukrajini

Kompanija je rekla da ne može upravljati stanicom za tlačenje plina Novopskov uslijed “uplitanja okupacijskih snaga u tehničke postupke.”

Tlačna stanica Novopskov nalazi se u istočnoj ukrajinskoj oblasti Luhansk i pod kontrolom je proruskih separatista Riječ je o prvoj tlačnoj postaji na tranzitnoj ruti kroz koju dnevno teče oko 32,6 milijuna kubnih metara plina, ili trećina ruskog plina koji se Europljanima isporučuje kroz Ukrajinu.

>>>Pohrana, kontrola, regulacija i motivacija u novoj europskoj strategiji opskrbe plinom

GTSOU je rekao da će “tranzitne obveze prema europskim partnerima” ispuniti u cijelosti.

Gazprom je obavijest o prekidu tranzita kroz Sohranjivku primio u srijedu ujutro u sedam sati.

Ruski je energetski titan rekao da namiruje sve obveze prema europskim kupcima i da nema dokaza o “višoj sili” ili preprekama za nastavak uobičajenog toka.

>>>U Bruxellesu frenetični sastanci o Rusiji, kontroli cijena, ograničavanju brzine, radu od kuće…

Jurij Vitrenko, direktor ukrajinskog Naftogaza drži da preusmjeravanje plina neće imati utjecaj na domaće tržište.

>>>Švicarska vlada formira krizne skupine za opskrbu plinom, energijom

U prvi je mah nejasno kako će promjena rute utjecati na opskrbu Europske unije čije zalihe kopne.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] je u srijedu zaustavila jednu od tranzitnih “žila kucavica” na svojem teritoriju, dok je Moskva sankcionirala svoje podružnice Gazproma u Njemačkoj koja je […]

Comment here