Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Više nema vremena’: EU izuzetno zabrinut ubrzanim društvenim i ekonomskim kolapsom Libanona

Europska unija je u četvrtak putem veleposlanika u Beirutu prenijela “duboku zabrinutost” zbog pogoršanja krize u Libanonu uputivši poziv libanonskim političkim liderima da bez zadrške formiraju vladu i preuzmu kontrolu nad uistinu očajnom situacijom.

Prema procjenama Svjetske banke Libanon već dvije godine trpi “najoštriju depresiju modernog doba”, iako brojni građani drže da “gore ne može”, situacija se ovog mjeseca pokazala osobito akutnom, nestašica motornih goriva paralizirala je većinu zemlje, zavladali su kaos, anarhija i nesigurnost.

“Osjećamo ekstremnu zabrinutost zbog brzog pogoršanja ekonomske, financijske, sigurnosne i socijalne krize,” rekao je veleposlanik Ralph Tarraf nakon sastanka s predsjednikom Michelom Aounom, prenoseći hitnu poruku visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella.

>>>Libanon ukinuo subvencioniranje goriva, situacija zapaljiva

Dodao je da članice Europske unije libanonskom narodu pružaju značajnu pomoć, ali da lokalni političari moraj dorasti odgovornostima i izazovima. “Više nema vremena,” rekao je prema citatu Reutersa.

>>>Krah libanonske funte, vrijednost minimalca pala na oko 430 kuna

Višegodišnja kriza produbljena pandemijom libanonsku je nacionalnu valutu obezvrijedila za više od 90% i u siromaštvo bacila više od polovice populacije. Zemljom hara glad, brojni su građani blokirani ili trpe zbog kontrole kapitala na privatnim računima.

Pratite nas na Google vijestima