Fun

Više od 100 dugometražnih i kratkometražnih filmova na ovogodišnjem FMFS-u

Više od 100 dugometražnih i kratkometražnih  filmova bit će prikazano na 17. Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS) koji će se održati od 13.  do 22. lipnja, najavili su organizatori ističući kako je to rekordan broj filmova u povijesti tog festivala.

Festival  će se otvoriti 13. lipnja svjetskom premijerom filma “Sola” scenaristice i redateljice Lane Barić. U ovom filmu, u kojem se glavna junakinja vraća na rodni otok, glume Marija Škaričić, Ivana Roščić, Snježana Sinovčić i Goran Marković.

Nakon osvajanja Zlatne palme, povijesnog uspjeha za hrvatsku kinematografiju, film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice i bit će prikazan izvan konkurencije.

Kako su najavili organizatori, Splitski animatori Veljko i Milivoj Popović stižu sa svojim novim animiranim filmom “Žarko, razmazit ćeš dite!”. Film je napravljen prema hit knjizi “U malu je uša đava” u kojoj se Tisja Kljaković Braić prisjeća odrastanja u Splitu osamdesetih godina.

Još jedan Hrvatski  film u konkurenciji programa “Ješke” je igrani film “Moj muž idiot” redatelja Luke Galešića, s Marinom Redžepović i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama.

Domaću premijeru u Splitu će imati i slovensko-hrvatska koprodukcija “More među nama” redatelja Luna Sevnika, u kojem glume Leon Lučev i Bruno Mihanović, a dobitnik je nagrade žirija mladih na filmskom festivalu u Trstu.

Direktor ovog festivala Alen Munitić ističe kako je najveća novost ovogodišnjeg Festivala mediteranskog festival da su “Joške” (kategorija kratkometražnih filmova) postale međunarodni program.

“Ovu odluku smo donijeli jer je vrijeme da još snažnije pozicioniramo program ‘Ješke’ na međunarodnoj razini,” kazao je Munitić.

Dodao je kako će se novi domaći filmovi od ovog izdanja u glavnim terminima prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice i na Tvrđavi Gripe uz bok najboljim mediteranskim filmovima kratkog metra.

Uz to, filmovi iz “Ješki” od ove godine uz Udicu Festivala natječu se i za najvišu novčanu nagradu kratkometražnom filmu u regiju, u iznosu od 3.000 eura, rekao  je direktor Alen Munitić.


Comment here