Biznis i ekonomijaPreporučeno

Više od polovice malih i srednjih poduzeća Europe strahuje od stečaja | McKinsey

Ilustracija: Rebecca Holm

Više od polovice malih i srednjih poduzeća (SMEs) koja zajedno osiguravaju oko dvije trećine radnih mjesta u Europskoj uniji strahuje da neće preživjeti sljedećih 12 mjeseci, otkriva u četvrtak objavljeno istraživanje savjetodavne tvrtke McKinsey.

Anketa u kojoj je sudjelovalo više od 2,200 kompanija iz pet zemalja – Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Britanije – sugerira da 55% ispitanih u idućoj godini očekuje stečaj ukoliko njihovi prihodi ostanu na “epidemijskim razinama.”

>>>Lagarde prebacila lopticu s monetarne na ‘vitalno značajnu fiskalnu politiku’

Da neugodni rezultati budu neugodniji, ispitivanje je provedeno u kolovozu, prije aktualne plime koronavirusa izazvane ljetnim lažima i propustima kalkuliranih kockara javnim zdravljem koji su sada prisiljeni na nova zaključavanja gospodarstava.

Suautor istraživanja, Zdravko Mladenov, kaže da će prema zabilježenoj putanji, jedna od 10 malih i srednjih kompanija stečaj proglasiti u sljedećih šest mjeseci. “To je značajan teret za financijski sektor,” rekao je Mladenov ističući da su financijske nevolje tek jedna u nizu varijabli među kojima su i učinak gubitka poslova na investicije, odnosno depresiju šire ekonomije.

Male i srednje kompanije prema definiciji zapošljavaju do 250 ili manje osoba. One u Europi osiguravaju posao za više od 90 milijuna ljudi i likvidnost održavaju teže od velikih kompanija. Primjerice, 83% od 85,000 biznisa koji su od veljače propali u Španjolskoj imalo je manje od pet zaposlenih.

Europska unija je u suočavanju s pandemijom suspendirala Pakt o stabilnosti i rastu te širom otvorila vrata fiskalnim poticajima i mjerama koje sežu od moratorija na stečajeve do praštanja, restrukturiranja ili odgađanja naplate duga, što je na životu održalo tisuće biznisa.

Vlade pojedinih članica Europske unije trenutačno procjenjuju treba li nastaviti s potporom. Primjerice, Njemačka je uvela moratorij na bankrot, no nejasno je može li ga produljivati u nedogled zbog čega je Bundesbank upozorio da bi se nacija u prvim kvartalima iduće godine mogla suočiti s tisućama stečajeva.

>>>Bundesbank upozorava na tisuće stečajeva

Na uzbunu zbog “pandemije insolventnosti” u posljednjim danima zvone i drugi dionici, uključujući Europsku središnju banku koja je komercijalne banke pozvala da se pripreme za “bilijunski gubitak” ili Međunarodni monetarni fond (MMF) koji europske vlade poziva da s potporom nastave “pod svaku cijenu”.

>>>EK u dva mjeseca odobrio 1.9 bilijun eura državne pomoći, oko 15 puta više nego u cijeloj 2018.

“Kreatori politika trebaju učiniti sve što je nužno da bi se obuzdala pandemija i njezina ekonomska šteta. Potpora se ne smije prerano povući kako bi se izbjegle pogreške iz globalne financijske krize,” upozorio je MMF u objavi na blogu. “Za tvrtke politike sada moraju ići dalje od potpora za likvidnost, one moraju osigurati da nesolventna ali održiva poduzeća nastave poslovati”.

via Reuters