Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Vjenčanje pod prijetnjom sačmarice’ UBS-a i Credit Suisse nije umirilo financijska tržišta

Ilustracija

Dionice banaka i obveznice u ponedjeljak nastavljaju gubiti tlo pod nogama unatoč kroz frenetičan vikend dogovorenom, epohalnom spajanju švicarskih banaka Credit Suisse i UBS.

UBS je u nedjelju pristao preuzeti manjeg rivala za tri milijarde dolara u dogovoru koji podrazumijeva upijanje 5.4 milijarde dolara gubitka.

>>>Financijska nestabilnost, epohalni pad tržišne vrijednosti globalnih banaka

Regulatori su također ošinuli vlasnike obveznica koji će izgubiti 17 milijardi dolara.

Švicarska središnja banka u nedjelju je rekla da sporazum uključuje i 100 milijardi švicarskih franaka pomoći za osiguravanje likvidnosti.

“Ženidba pod prijetnjom sačmarice” u ponedjeljak ipak nije umirila financijskih tržišta.

>>>‘Katastrofalno’ iskupljenje američkih banaka ljuti europske regulatore | FT

Ususret otvaranju američkih burzi dionice Credit Suisse pale su do novih povijesnih dubina, za 62%, dok se vrijednost dionica UBS-a povukla za 7.1%.

Trend reflektira scenarij u Aziji gdje je inicijalni optimizam oko napora da se spriječi nova financijska kriza kroz dan usahnuo.

Investitori su osobit fokus posvetili masivnom udarcu koji su pretrpjeli vlasnici Credit Suisse obveznica. Tjeskobi doprinosi i neizvjesnost u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su prošloga tjedna propale dvije regionalne banke.

“Trebalo bi biti jasno da nakon više od tjedan dana bankarske panike, i dvije intervencije koje su organizirale vlasti, problem nije nestao. Naprotiv, on je postao globalnim,” komentirao je glavni strateg za tržišta pri Jones Trading, Mike O’Rourke.

>>>‘Nešto se upravo lomi’ | nestabilnost financijskog sustava potpirila bojazan od recesije

“Izvještaji da UBS preuzima Credit Suisse izgledno će povećati probleme Credit Suisse njihovim prebacivanjem na UBS.”

Déjà vu

Sentiment nisu popravile ni za aktualnu situaciju uobičajeni zavjeti središnjih banaka da će “učiniti štogod zatreba” kako bi održali stabilnost financijskog sustava.

>>>SAD bilježi najveću propast banke od financijske krize, nasukane milijarde

Shodno navedenom jutros su se pod pritiskom našle i dionice britanskih banaka Standard Chartered i HSBC koje su na hongkonškoj burzi ponaosob potonule za više od 6%.

O razmjerima panike i rizika svjedoči i objava središnjih banaka europodručja, SAD-a, Kanade, Engleske i Japana da će međusobno otvoriti kreditne linije za likvidnost (engl. swap lines) u praksi rezerviranoj za neuobičajeno teška vremena kakva su označile pandemija bolesti COVID-19 ili grčka dužnička kriza.


Top skandali Credit Suisse

Švicarska uložila trećinu BDP-a u spas Credit Suisse, smirila tržišta

>>>Financijska nestabilnost, epohalni pad tržišne vrijednosti globalnih banaka


Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] ‘Vjenčanje pod prijetnjom sačmarice’ UBS-a i Credit Suisse nije umir… 20/03/2023 […]

  2. […] UBS je ciriškog rivala preuzeo u tri milijarde švicarskih franaka vrijednom “vjenčanju pod prijetnjom sačmarice”. […]

Comments are closed.