Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vjesnici europske krize u opskrbi dizelom

Foto: David Roumanet/Pixabay

Zahuktava se kriza s opskrbom dizela u Europi, rekao je u četvrtak tijekom predstavljanja poslovnih rezultata i financijskog izvještaja glavni direktor Repsola, španjolske multinacionalne energetske i petrokemijske tvrtke sa sjedištem u Madridu.

>>>Monstruozna zarada naftnih titana | Q3 2022.

“Ponestaje nam srednjih destilata u pojedinim europskim zemljama,” upozorio je Josu Jon Imaz i dodao da se “na obzoru” već naziru visoke cijene i poskupljenja.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Neugodna procjena stiže ususret najavljenom embargu na uvoz ruske nafte i derivata koji bi na snagu trebao stupiti s krajem godine.

Europa iz Rusije namiruje oko polovice svojih potreba za dizelom.

Situacije postaje zanimljivijom i napetijom u širem kontekstu povijesnog oslobađanja naftnih rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama.

>>>Biden opet grabi u rezerve, hladi cijene nafte ususret izborima

Oil Price bilježi da je najmanje jedan dobavljač dizela u Americi okinuo protokol za izvanredne situacije i od kupaca zatražio poček za dostavu u trajanju od 72 sata.

Zalihe dizela u SAD-u postojano kopne mjesecima i s listopadom kotiraju na najnižim razinama od 2008. godine. Na porazno stanje utječe niz faktora, uključujući odluku zemalja izvoznica nafte s pridruženom Rusijom (OPEC+) da stegnu opskrbu, spomenuto predizborno posezanje u rezerve i nedostatak kapaciteta za preradu uvjetovan zelenim politikama.

>>>Putin upozorio Zapad na ‘bez pretjerivanja katastrofalne posljedice’ sankcija

Goldman Sachs u takvim okolnostima upozorava da bi nestašica dizela ove zime mogla osupnuti potrošače u EU i SAD-u.

>>>Rekordne cijene, prijelomna točka za cijene motornih goriva u SAD-u

Reuters je početkom listopada izvijestio o prvim naznakama protekcionizma, zabilježivši da su pošiljke dizela i kerozina namijenjene europskim tržištima preusmjerene na istočnu obalu SAD-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Vjesnici europske krize u opskrbi dizelom 31/10/2022 […]

Comments are closed.