PolitikaPreporučeno

Vlada Giorgije Meloni dokinula pravo usvajanja za istospolne parove u Milanu

Giorgia Meloni; Foto: Bloomberg Markets and Finance/YouTube

Udesno ustrojena talijanska vlada zatražila je od gradskih vlasti Milana da prekinu registraciju djece s istospolnim roditeljima, reaktivirajući predizbornu raspravu o konzervativnoj agendi premijerke Giorgije Meloni.

>>>Dekodiranje Giorgije Meloni

Italija je istospolne zajednice ozakonila u 2016. godini uz žestok otpor katoličkih i desnih struja ali nije dozvolila usvajanje djece iz straha da će to ohrabriti korištenje žena kao surogat majki u praksi koja je ostala nezakonitom.

Zakon je ostavio prostor interpretaciji pa su pojedini lokalni sudovi presudili da istospolni parovi međusobno mogu posvojiti svoje potomke. Gradonačelnici pojedinih gradova, uključujući Milan, istospolnim parovima dopuštaju i registraciju beba rođenih putem surogata.

U lijevom centru usidren gradonačelnik Milana, Giuseppe Sala, medijima je potvrdio primanje pisma upućenog iz ministarstva unutarnjih poslova koje traži prestanak spomenutih praksi.

>>>Pročitajte précis govora Meloni koji ‘inspirira strah’ u glavnoj struji | VIDEO

Ministarstvo je u zahtjevu citiralo odluku najvišeg talijanskog suda prema kojoj zakon prepoznaje roditeljstvo isključivo uz izričito sudsko odobrenje posvajanja.

Sala je u utorak rekao da će štovati naredbu ministarstva ali i nastaviti političku borbu za prepoznavanje prava istospolnih parova na posvajenje djece.

Meloni, koja je na izborima ostvarila nadmoćnu pobjedu, svoju je kampanju povela na obrani tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, uz odbacivanje ili osudu “ideologije spolova” i “LGBT lobija”.

>>>Proruski anti-gay političar i kolekcionar fašističkih memorabilija lideri zastupničkih domova Italije

Potonji je pak osudio potez vlasti.

“Zabrana je jedna od najkonkretnijih manifestacija bijesa koji je desničarska većina oslobodila protiv LGBTI ljudi,” rekao je Gabriele Piazzoni, glavni tajnik Arcigaya, najveće talijanske grupe za promicanje LGBT+ prava.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here