Biznis i ekonomija

Vlada ograničila cijene motornih goriva

Foto: Vlada RH

Vlada je u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Vlada je uz priopćenje dostavila vizual koji sugerira da bi cijena bezolovnog motornog benzina bez uredbe bila 13,91 kunu po litri, odnosno 1,91 kunu skuplja od uvjetovane. Cijena dizela bila bi 15,14 kuna ili 2,34 kune skuplja a cijena plavog dizela 10,06 kuna ili 0,9 kuna skuplja.

Uredba utvrđuje smanjenje visine trošarine za najprodavanije energente, bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 30 dana i to za 800 kuna na 1.000  litara bezolovnog motornog benzina te 400  kuna na 1.000 litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 40 lipa po litri dizelskog goriva.

>>>Raste broj državnih intervencija zbog inflacije, energetske frke u Europskoj uniji

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana, odnosno za “premium” goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here