Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vlada ponudila tri mjere; HUP: i dalje je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta | lockdown

Zdravko Marić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Hrvatska udruga poslodavca (HUP) u ponedjeljak javlja da su na sastanku u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prihvaćeni njezini prijedlozi čiji je cilj spriječiti crni scenarij insolventnosti nebrojenih biznisa i gubitka radnih mjesta.

Odluka Vlade RH ide u smjeru pokrivanja svih fiksnih troškova (najam, zakup, plin, voda, čistoća) tvrtkama kojima je pad prometa veći od 60% kao i nastavkom postojećih mjera za očuvanje radnih mjesta te COVID kredita za likvidnost, priopćeno je iz HUP-a.

“Nisu svi podjednako zadovoljni ovim Vladinim prijedlogom, mjere će imati nekog učinka, no on ovisi o tome koliko će dugo trajati kriza i na koje će se djelatnosti preliti dalje utjecaj pandemije. HUP će i dalje pokušati dobiti najviše što je moguće u zadatim okolnostima za sve svoje članove i nečlanove, hrvatske poduzetnike i poslodavce. Više od 100.000 malih i srednjih tvrtki i dalje je izloženo propasti, stoga nam i dalje predstoji ozbiljan posao,” rekao je nakon sastanka dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

>>>HUP traži kompenzacijske mjere, upozorava na ‘širi društveni kolaps’ | lockdown ugostitelja

Ovaj Vladin prijedlog svojevrstan je kompromis između dva modela koja su predlagali HUP i druge udruge ugostitelja, sam po sebi nije dugoročno dovoljan, ali je dobar početak razgovora koji se i dalje nastavljaju. U narednim razgovorima veći će fokus biti na smanjenju ostalih troškova i PDV-a kao i svih onih parafiskalnih nameta čiji broj neprestano raste, a koji uvelike opterećuju hrvatsko gospodarstvo.

Tri mjere

Ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka je naveo tri mjere pomoći poduzetnicima čija je egzistencija ugrožena. Riječ je o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta, “covid zajmovima” i podmirenju fiksnih troškova.

Vlada će tako nastaviti subvencionirati plaće s 4.000 kuna po radniku za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna.

>>>Horvat: osigurali smo sredstva za više od 3500 poduzetnika;  Hamag: odobrili smo 786 zahtjeva

Prema riječima ministra, za “covid zajmove” je na raspolaganju 1,3 milijarde kuna. Novac bi u teoriji trebao biti dostupan i djelatnostima koje nisu direktno ugrožene posljednjim mjerama, no dosadašnja je praksa pokazala zabrinjavajuću netransparentnost i poteškoće s tim i drugim instrumentima za likvidnost.

>>>Hamag-Bicro tvrdi da će ‘već idućeg tjedna’ obraditi zahtjeve za covid zajmove iz svibnja

Treća najavljena mjera je pokrivanje svih ili pojedinih fiksnih troškova poslovanja, kao što su zakup, najam, komunalije, RTV pretplata, spomenička renta, ZAMP i slično.

Grabancijaš/HUP/Hina

Comments (3)

  1. […] Vlada ponudila tri mjere; HUP: i dalje je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta… 30/11/2020 […]

  2. […] stiže nakon što su Hrvatska udruga poduzetnika i Udruga Glas poduzetnika izrazile nezadovoljstvo novim mjerama za očuvanje poslovanja i biznisa u […]

  3. […] >>>Vlada ponudila tri mjere; HUP: i dalje je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta | loc… […]

Comments are closed.