Politika

Vlada RH upućuje pet milijuna eura hitne pomoći Ukrajini

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković; Foto: European Council

Vlada Republike Hrvatske u srijedu je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine povodom Međunarodne donatorske konferencije na visokoj razini za Ukrajinu u suorganizaciji Vlade Republike Poljske, Vlade Kraljevine Švedske te predsjednika Europskog vijeća i Europske komisije, uz sudjelovanje podtajnika Ujedinjenih naroda zaduženog za humanitarna pitanja i koordinatora za pružanje hitne pomoći, s doprinosom u iznosu od 5.000.000,00 eura.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

Za izvršenje i praćenje provedbe odluke zadužena su ministarstva vanjskih i europskih poslova te unutarnjih poslova.

Vlada je u izvješću izrazila zahvalnost trgovačkim društvima: Atlantic Grupi d.d., Belupu d.d., Fortenova Grupi d.d., Jadran-galenskom laboratoriju d.d., PharmaS. d.o.o., Plivi Hrvatska d.o.o. i Podravki d.d. koji su se odazvali pozivu za davanje doprinosa na donatorskoj konferenciji, i to donacijom vode i lijekova u protuvrijednosti od ukupno 1.000.000,00 eura.

Materijal s današnje telefonske sjednice dostupan je OVDJE.

Posjet Varšavi

Vlada je u srijedu također izvijestila da će premijer Andrej Plenković  zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem u četvrtak sudjelovati na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu koja se održava u Varšavi i na kojoj će premijer održati prigodni govor.

>>>Afganistan je suočen s kolapsom osnovnih usluga, ugroženi su milijuni ljudi | OCHA

Donatorskoj konferenciji primarni je cilj mobilizirati značajna financijska sredstava za pružanje humanitarne pomoći ukrajinskom narodu te potaknuti raspravu o daljnjem smjeru djelovanja međunarodne zajednice kako bi se Ukrajini pomoglo u suočavanju s gospodarskim izazovima uslijed nezapamćene ratne krize, priopćeno je.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Vlada RH upućuje pet milijuna eura hitne pomoći Ukrajini 04/05/2022 […]

Comments are closed.