PolitikaPreporučeno

Vlasti se pribojavaju ‘zime gnjeva’ u Njemačkoj

Scena s covid prosvjeda u Njemačkoj održanog 19. studenog 2020. godine; Foto: DW News/YouTube

Stručnjaci za ustavna prava i sigurnost drže da bi gospodarske nevolje uvjetovane ruskom invazijom na Ukrajinu i zapadnjačkim odgovorom na istu mogle provocirati prosvjede širom Njemačke i da bi zapaljivu situaciju mogli iskoristiti krajnje desno ustrojeni ekstremisti.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

The Local bilježi rastući broj upozorenja državnih službenika, uključujući lidere saveznih ureda za zaštitu ustava, Bundesverfassungsschutza.

>>>U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom

Stephan Kramer, predsjednik ureda u središnjoj saveznoj državi Tiringiji, za ZDF televiziju kaže da su događaji u posljednjim mjesecima upareni s višegodišnjom primjenom nepopularnih mjera za suzbijanje pandemije rezultirali “visokoemotivnim, agresivnim i pesimističnim raspoloženjem” populacije “čije je povjerenje u državu, njezine institucije i političke aktere ukaljano masivnim sumnjama.”

“Ekstremisti sanjanju o njemačkoj zimi gnjeva. Oni se nadaju da će energetska kriza i rast cijena ljude udariti osobito snažno kako bi oni mogli iskoristiti raspoloženje i reklamirati svoja protudržavna htjenja. Mi događanja pratimo s budnim očima i naćuljenim ušima.”

Jörg Müller
“Ekstremistički urotnički ideolozi i drugi neprijatelji ustava”

Kramer kao osobitu prijetnju izdvaja “bočne mislioce” (njem. Querdenker) čiji su pojedinci tijekom lockdowna pokazali sklonost prema nasilnoj pobuni. Njegovo je očekivanje da će ekstremisti infiltrirati “legitimne prosvjede”.

>>>Društvena previranja i nemiri ‘neizbježni’ širom svijeta | izvješće

“Ono što smo do sad iskusili u Covid pandemiji u kontekstu djelomično nasilnog sukobljavanja na društvenim mrežama, ali također i na ulicama i trgovima, izgledno više nalikuje dječjoj rođendanskoj zabavi u poredbi s onim što dolazi,” rekao je.

>>>Masovna uhićenja na nedjeljnim covid prosvjedima u Njemačkoj | VIDEO

Slično je i promišljanje Torstena Voßa, šefa ureda za zaštitu ustava u Hamburgu. On je za medijsku grupu Funke iznio očekivanja da će “ekstremistički urotnički ideolozi i drugi neprijatelji ustava” prosvjede pokušati zlorabiti za svoje ideološke ciljeve.

Voß je rekao da je “spektar radikalnih protivnika cijepljena i takozvanih covid poricatelja” od početka pandemije “izgradio infrastrukturu” koju će iskoristiti u jesenskim prosvjedima zbog energetske (ne)sigurnosti i neimaštine.

Društvena previranja brinu i Jörga Müllera, šefa ureda u Brandenburgu.

>>>‘Skinite maske da možete namirisati sranje’ | prosvjed protiv covid režima u Bruxellesu

“Ekstremisti sanjanju o njemačkoj zimi gnjeva,” rekao je za Welt am Sonntag. “Oni se nadaju da će energetska kriza i rast cijena ljude udariti osobito snažno kako bi oni mogli iskoristiti raspoloženje i reklamirati svoja protudržavna htjenja. Mi događanja pratimo s budnim očima i naćuljenim ušima.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Vlasti se pribojavaju ‘zime gnjeva’ u Njemačkoj 15/08/2022 […]

  2. […] >>>Vlasti se pribojavaju ‘zime gnjeva’ u Njemačkoj […]

Comments are closed.