PreporučenoTech

Vodafone revidirao očekivanja, najavio izazove i otkaze

Foto: Kerstin Riemer/Pixabay

Multinacionalni telekomunikacijski titan sa sjedištem u Britaniji, Vodafone, u posljednjoj je prognozi revidirao očekivanja o prihodima i dobiti citirajući divljanje cijena energenata i slabljenje potražnje za proizvodima i uslugama u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

>>>Vodafone ponudio besplatni neograničeni promet podataka za pola milijuna ‘ranjivih klijenata’

Glavni direktor, Nick Read, investitorima je rekao da tvrtka plovi u “izazovnom makroekonomskom okolišu” zbog čega će novčani tok u financijskoj godini do ožujka biti oko 200 milijuna eura manji od 5.1 milijarde eura u prijašnjim prognozama.

“Poduzimamo brojne korake kako bismo ublažili ekonomsku pozadinu visokih troškova energije i rastuće inflacije,” rekao je. “Prvo, i možda najznačajnije, uslijed povijesne deflacije u našem sektoru, poduzeli smo proaktivne mjere u pogledu cijena na našim europskim tržištima.”

Direktor je naveo da će inflacijom uvjetovane cijene usluga porasti u 11 od 12 tržišta.

Papreni račun za struju

Poput drugih energetski intenzivnih dionika, Vodafon je u tekućoj godini iskusio oštro povećanje troškova. Račun za energiju veći je za 300 milijuna eura nego lani.

>>>Europa bi kroz zimu mogla iskusiti i ‘nestašicu’ mobilnih komunikacija

Tvrtka u iduće tri i pol godine troškove poslovanja namjerava sasjeći za milijardu eura, što uključuje pojednostavljene i korekciju tarifa.

Read je rekao da će situacija utjecati na broj radnih mjesta, iako će pojedini interni sektori, poput softverskog inženjeringa, nastaviti sa zapošljavanjem.

Vodafone je smanjio svoj prilagođeni raspon temeljne zarade na između 15 milijardi i 15,2 milijarde eura, s prijašnjih 15-15,5 milijardi eura.

>>>Unija dogovorila novo desetljeće bez naplate roaminga

Investitori su već uočljivo pesimistični o izgledima grupe, budući da je matično tržište, Britanija, suočeno s cjelogodišnjom recesijom.

Slabost na europskim tržištima

Dionice Vodafona na objavu su reagirale padom za 9%, na najnižu razinu u dvije i pol godine, uz očekivanja analitičara da će novčani tok i zarada ostati pod pritiskom i kroz financijsku godinu koja završava 31. ožujka 2024..

>>>Deutsche Telekom u ‘složenoj transakciji’ zajamčio kontrolni udjel u T-Mobile

Tvrtka je u prvom polugodištu tekuće financijske godine iskusila pad prihoda za 2.6%, ponajviše uvjetovan posrtanjem svojeg najsnažnijeg tržišta, Njemačke, gdje je pad prihoda u drugom tromjesečju ubrzao na minus 1.1%, nakon osipanja za 0.5% u prvom kvartalu.

Prihodi su s tromjesečja na tromjesečje pali i na drugim velikim europskim tržištima, najzamjetnije u Italiji i Španjolskoj.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here