Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vodeći njemački ekonomisti pozivaju Vladu da odustane od ‘apsurdnih fiskalnih pravila’

Njemačka fiskalna pravila o ograničavanju javnog duga su apsurdna i štete nacionalnom interesu u svjetlu rekordne zaposlenosti i rekordno niske cijene zaduživanja, izjavila su u ponedjeljak dva vodeća njemačka ekonomista za Reuters.

Marcel Fratzscher, šef ulijevo ustrojenog ekonomskog instituta DIW i Michael Huether, direktor poslodavcima sklonog ekonomskog instituta IW, tako zajednički pozivaju koalicijsku Vladu Angele Merkel da još jednom promisli o suzdržavanju od zaduživanja.

“Država sad čak zarađuje na izdavanju novog duga, stoga ako Berlin to ne iskoristi za jačanje javnih investicija, on jednostavno gubi.”

Michael Huether

>>>Von der Leyen garantira EU minimalac, parlamentarno zakonodavstvo i opušteniju fiskalnu politiku

“Kočnica na dug je apsurdna i šteti Njemačkoj,” rekao je Fratzscher. “Ona od federalne vlade zahtjeva da nastavi bilježiti višak u ekonomski teškim vremenima i priječi bilo kakve daljnje investicije za stabilizaciju ekonomije i očuvanje radnih mjesta”.

Fratzscher navodi da Njemačka ima nagomilane investicijske potrebe za infrastrukturu, inovacije i edukaciju. On drži da nije mudro nastaviti sa zavjetom o fiskalnoj mudrosti u trenutku kad čak i 30-godišnje njemačke obveznice investitorima garantiraju gubitak, a državi zaradu.

>>>Negativan prinos na čitavu ponudu njemačkih državnih obveznica: 2. kolovoz 2019.

“Aktualna politika ide naùštrb budućih generacija budući da Njemačka vlada živi na svojim rezervama i šteti zemlji kao poslovnoj lokaciji,” rekao je Fratzscher.

Izmijenjene okolnosti

I direktor IW-a je Vladu pozvao na novo zaduživanje i javne investicije u iznosu većem od 100 milijardi eura kroz desetgodišnje razdoblje.

“Kočnica na dug više nije učinkovita jer su se okolnosti promijenile,” rekao je. “Država sad čak zarađuje na izdavanju novog duga, stoga ako Berlin to ne iskoristi za jačanje javnih investicija, on jednostavno gubi.”

Huether je također ponudio protuargument da će buduće generacije ispaštati zbog zaduživanja. “Ako sad ne investiramo, ne samo da ćemo opteretiti sadašnju generaciju, već ćemo i budućim generacijama ostaviti veće potrebe za investicijama”.

Ekonomist predlaže da se preuzimanje novog duga usmjeri na izgradnju i obnovu prometne infrastrukture, ulica i mostova. Poboljšanje željezničkog sustava, uvođenje 5G tehnologije i popratnih usluga.

>>>86 milijardi eura za ‘najveći program modernizacije željeznica u njemačkoj povijesti’: ministar

“To jamči sigurnost u planiranju za biznise i potiče drugu rundu investicija iz privatnog sektora,” rekao je Huether.

Dakako, poziv njemačkih ekonomista je primjenljiv i na Hrvatsku, koja diktat fiskalne politike zrcali od Njemačke, ili, ako preferirate, Europske komisije.