Biznis i ekonomijaPreporučeno

Volkswagen juriša na Teslu, najavljuje izgradnju šest ‘gigatvornica’ u Europi

Herbert Diess; Foto: Volkswagen AG

Volkswagen (VW) planira izgradnju šest “gigatvornica” u Europi i investicije u širenje infrastrukture nužne za punjenje električnih vozila širom svijeta.

Suočena s novim Euro 7 standardima koje predlaže Europska komisija a koji s 2025. godinom učinkovito dokidaju tradicionalne motore s unutarnjim izgaranjem kompanija je u posljednjim tjednima najavila epohalnu transformaciju proizvodnje.

“Naša će transformacija biti brza, bit će bez presedana,” rekao je glavni izvršni direktor Herbert Diess na “Danima snage Volkswagena” održanima 15. ožujka obraćajući se izvršnim direktorima BP-a, Enela i Iberdrole. “E-mobilnost je za nas postala osnovna djelatnost,” dodao je prema citatu Reutersa.

>>>Komisija gura zabranu motora s unutarnjim izgaranjem s 1. siječnjem 2026., industrija ‘nervozna’

Diess na konferenciji nije iznio konkretne iznose novih investicija, ali je kompanija u prosincu rekla da će u e-mobilnost do 2025. godine uložiti 35 milijardi eura što predstavlja jedan od najambicioznijih planova u industriji.

Hrvatskoj ni traga

Volkswagen najavljuje da će europske tvornice baterija imati zajednički proizvodni kapacitet do 240 gigawat sati (GWh) godišnje, od koji će prvih 40 GWh stići iz švedskog Northvolta gdje proizvodnja započinje 2023. godine.

>>>Audi prestaje s razvojem novih generacija motora s unutarnjim izgaranjem | Duesmann

Dogovor podrazumijeva povećanje 20-postotnog udjela u Northvoltu i preuzimanje njegove podružnice u Njemačkoj gdje će u gradu Salzgitteru do 2025. godine niknuti druga “gigatvornica” VW.

Ovisno o ponudama i tenderima uslijedit će izgradnja tvornica u Španjolskoj, Francuskoj ili Portugalu u 2026. te Poljskoj, Slovačkoj ili Češkoj Republici do 2027. Još dvije tvornice bit će izgrađene do 2030. godine.

Iako su prve dvije tvornice već dio dugoročnih financijskih planova, iz grupe navode da su trenutačno u “dubokim razgovorima” o usklađivanju preostalih investicija s financijskim ciljevima.

>>>Nakon ‘korona stanke’ žustra aktivnost na gradilištu Gigatvornice 4: VIDEO

Govoreći o širenju infrastrukture za punjenje električnih automobila, čiji je izostanak prihvaćen kao jedna od glavnih prepreka širem usvajanju e-mobilnosti, Volkswagen kaže da će kroz partnerstva s BP-om, Enelom i Iberdrolom do 2025. godine u Europi izgraditi oko 18,000 punktova za brzo punjenje.

Time će se postojeća infrastruktura upeterostručiti, najavili su iz kompanije koja će inicijativu podržati s 400 milijuna eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima