PreporučenoTech

Volkswagen predstavio koncept autonomnih robota za punjenje električnih vozila: VIDEO

Volkswagen AG

Volkswagen Group Components je predstavio svoju viziju automatizirane i autonomne budućnosti punjenja električnih vozila (EV) u podzemnim garažama i drugim velikim parkirnim prostorima.

>>>Daimler i Bosch dobili dozvolu za testiranje automatskog parkiranja

Koncept predviđa pozivanje robota s cakanim okecima pomoću aplikacije ili V2X (vehicle-to-everything, spajanje vozila sa svime i svačime) komunikacije, preuzimanje i tegljenje jedinice za pohranu energije te njezino priključivanje i isključivanje na vozilo čiji je vlasnik zatražio uslugu.

“Mobilni robot za punjenje može se upotrebljavati na različite načine. To nije samo robotska ruka koja povezuje automobil s fiksnom stanicom za punjene. Umjesto toga, vozači imaju mogućnost parkiranja na bilo kojem dostupnom mjestu, neovisno o tome je li stanica za punjenje slobodna ili ne. Robot stanicu za punjenje u obliku mobilnog uređaja za skladištenje energije dovozi izravno do vozila. Za operatere različitih parkirališta ovo je brzo i lako rješenje za elektrificiranje svakog parkirnog mjesta,” piše u korporativnom priopćenju VW-a.

>>>Ford predstavio prvi od 16 najavljenih električnih automobila: Mustang Mach-E

“Ovaj pristup ima ogroman ekonomski potencijal,” ocijenio je rukovoditelj razvoja novih tehnologija Mark Möller ističući da koncept značajno smanjuje troškove postavljanja infrastrukture.