PolitikaPreporučeno

Von der Leyen garantira EU minimalac, parlamentarno zakonodavstvo i opušteniju fiskalnu politiku  

Ursula Von der Leyen i Jean-Claude Juncker
Ursula Von der Leyen i Jean-Claude Juncker; Foto: Etienne Ansotte

Ursula von der Leyen, kandidatkinja Europskog vijeća za prvu predsjednicu Europske komisije, u ponedjeljak je socijalistima i liberalima čiji su glasovi presudni za njezino imenovanje pismom obećala uvođenje minimalca na europskoj razini.

Možda najznačajnije u čitavom paketu zavjeta, potencijalna predsjednica kaže da je “njezina Komisija” spremna podržati zakonodavnu ulogu Europskog parlamenta.

Von der Leyen je navela da je kao predsjednica Komisije spremna garantirati minimalnu plaću, jedinstvenu naknadu za nezaposlene te da se europska proračunska pravila trebaju interpretirati fleksibilnije i ciljati rastu, prenosi Reuters.

Njezini zavjeti su odmah osvojili ključne lidere socijaliberalne struje. Podršku su nakon pisma najavili španjolski premijer Pedro Sanchez, uz napomenu da će “nastaviti tražiti još više napora za socijalnu Europu” i još uvijek aktualna liberalna povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

“To su pozitivne obveze koje opravdavaju podršku (….) u sutrašnjem glasovanju,” ocijenio je portugalski premijer Antonio Costa na Twitteru.

Adresiranje demokratskog deficita

Von der Leyen je u pismu prepoznala ljutnju europarlamentaraca zbog njezine “kompromisne nominacije” iako nije sudjelovala na europskim izborima kao jedan od “spitzenkandidata”.

Da bi smirila napetost, ona je za sebe predložila ulogu posrednice između Parlamenta i Europskog vijeća u nastojanju da se adresiraju demokratski deficiti i unaprijedi postupak izbora čelnih ljudi Unije.

Prema slobodnoj (pr)ocjeni Grabancijaša, pismo predstavlja značajnu promjenu paradigme, eklipsu europske neoliberalne politike.

Možda najznačajnije u čitavom paketu zavjeta, potencijalna predsjednica kaže da je “njezina Komisija” spremna podržati zakonodavnu ulogu Europskog parlamenta. U aktualnom sustavu zakone predlaže isključivo izvršno tijelo Europske unije, Europska komisija.

Iako su europski Zeleni već uskratili podršku njezinoj nominaciji, von der Leyen je napisala da će, ako bude izabrana, tražiti smanjenje CO2 emisija do 55% do 2030. godine, 15% više od vrijednosti koju je predložila u nedavnim razgovorima s parlamentarnim grupama.

>>>Profil Ursule von der Leyen

Kako bi pridobila njemačke socijaliste (SPD), von der Leyen je ponudila program pomoći za zemlje članice s visokom nezaposlenošću. SPD je navedeno tražio prošle godine kroz nacionalni parlament ali ga je desni centar, kojem pripada i potencijalna šefica Komisije, blokirao. Podrška navedenom podrazumijeva nekakvu vrstu “fiskalnog transfera”, što je do jučer također bilo tabu.

>>>Njemački socijaldemokrati objavili dokument o ‘neodgovarajućoj, precijenjenoj Von der Leyen’

Von der Leyen je pozvala i na snažniju građansku participaciju kroz “konferencije o budućnosti Europe” koje bi potrajale dvije godine i služile za razmjenu gledišta svih dionika društva. Ona također želi ukinuti pravo veta manjih zemalja članica s “neproporcionalnom” moći blokiranja poreznih, klimatskih i društvenih reformi.