PolitikaPreporučeno

Von der Leyen: Hrvatska je izuzetno uspješna priča i model za mnoge druge zemlje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima primio novoizabranu predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. Razgovarali su o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru EU-a te o drugim aktualnim temama.

>>>Profil Ursule von der Leyen

Predsjednik Vlade Plenković je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo izborom Ursule von der Leyen novom predsjednicom Europske komisije. “Pred Europskom unijom stoji izrazito mnogo izazova, a Europska pučka stranka, kao najveća europska obitelj, u programskim odrednicama nudi rješenja za sve stanovnike našeg kontinenta”, kazao je Plenković.

Foto: Vlada RH

Podsjetio je da je Hrvatska najmlađa članica te obitelji, ali da je već iduće godine čeka dosad najzahtjevniji međunarodni angažman, predsjedanje Vijećem EU. “Hrvatska će dati doprinos u realizaciji programa buduće Europske komisije i strateškog programa koji je usvojilo Europsko vijeće, kao i usvajanju Višegodišnjeg financijskog okvira, proračuna u razdoblju 2021.-2027., koji će odrediti političke prioritete te razvoj i djelovanje Unije i njenih institucija u godinama koje slijede”.

Kroz konvergenciju podići stupanj razvoja i investicija

“Današnji susret iskoristit ćemo kako bismo predstavili specifičnosti koje su za nas u ovom trenutku jako važne. Hrvatska je zemlja koja još uvijek lovi korak u razvojnom smislu, ne samo sa starim članicama, već i onima koje su ušle u Uniju 2004., odnosno 2007.“, kazao je Plenković i dodao da je misao vodilja hrvatske politike da kroz konvergenciju polako diže stupanj razvoja zemlje, investicija, jačanja gospodarstva, socijalne uključenosti i kvalitete života hrvatskih građana.

Foto: Vlada RH

“Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom, možemo uspjeti.”

Ursula von der Leyen

Također, predsjednik Vlade rekao je da će razgovarati o ispunjavanju kriterija za Schengenski prostor, kao i strategiji za uvođenje eura. “To su dva okvira koja su nam izrazito važna uz konvergenciju, što znači bolju apsorpciju europskih fondova, više ulaganja u Hrvatsku kroz redistributivnu snagu europskoga proračuna. Premijer Plenković rekao je i da je pitanje demografskog izazova izrazito važno ne samo za Hrvatsku, već i brojne europske zemlje, koje isto tako imaju negativan prirodni prirast.

Na kraju, predstavit ćemo ideju da se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, u svibnju, u europskom tjednu, održi sastanak na vrhu između članica Europske unije i država jugoistoka Europe, sastanak koji će biti referentan za europski put naših susjeda“, kazao je.

Von der Leyen: Hrvatska ima moju punu potporu za ulazak u Schengen i eurozonu

Predsjednica Europske komisije von der Leyen istaknula je da smo najmlađa članica Europske unije, a ipak ćemo početkom 2020. predsjedati Vijećem Europske unije, što pokazuje da je “Hrvatska izuzetno uspješna priča i model za mnoge druge zemlje”.

Također, izrazila je divljenje hrvatskim postignućima te zahvalila na potpori Hrvatskoj, osobito premijeru Plenkoviću koji je bio i jedan od pregovarača EPP-a u odabiru novih čelnika institucija EU-a.

Istaknula je da imaju mnogo tema za razgovor, pa osim o smjernicama svog predsjedanja Europskom unijom, važne teme su inovacija, digitalizacija i demografija. Isto tako, rekla je da iznimno cijeni hrvatska nastojanja u procesima ulaska u eurozonu i Schengen te da u tome Hrvatska ima njenu punu potporu.

>>>Uvjetovanje ulaska u Schengen ‘zadnji instrument pritiska na Hrvatsku’: Delo

Dodala je da su njezini politički ciljevi uravnotežiti istok i zapad, sjever i jug te manje i veće članice, ali u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo. “Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom, možemo uspjeti“, zaključila je.