PolitikaPreporučeno

Von der Leyen, Kallas i Costa predodređeni za top dužnosti

Lideri Europske unije u ponedjeljak će na neformalnom okupljanju u Bruxellesu raspravljati o politikama i dodijeli top dužnosti za sljedeće razdoblje od pet godina.

Riječ je o prvom vijećanju nakon izbora za Europski parlament na kojima su Europska pučka stranka (EPP) i njezina vodeća kandidatkinja Ursula von der Leyen osvojili snažan mandat.

Shodno ishodu, dosadašnja predsjednica koja uživa veliki prezir i nepovjerenje javnosti, izgledno će dobiti potvrdu Europskog vijeća, odnosno šefova država ili vlada zemalja EU-a.

Antonio Costa; Foto: European Council

Pučani su na vlasti u 13 od 27 članica, ukoliko im se pridruže Francuska i Njemačka, što je izgledno, von der Leyen će imati nužnu, kvalificiranu većinu.

Kao budući predsjednik Europskog vijeća kristalizirao se bivši socijalistički premijer Portugala, Antonio Costa koji će zamijeniti Charlesa Michela.

Estonska premijerka Kaja Kallas, znamenita po gorljivom zagovaranju produbljenja vojnog sukoba s Rusijom, na putu je da zamjeni Josepa Borrella i postane europska šefica diplomacije, odnosna visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove.

Kaja Kallas; Foto: European Council

Lideri će formalne odluke o dodijeli dužnosti objaviti na EU summitu najavljenom za 27. i 28. lipnja, kada će predstaviti i svoju “stratešku agendu” u dolazećoj perestrojki.

Imenovanja Kallas i von der Leyen mora potvrditi i Europski parlament u kojem bi potonja mogla suočiti s disidencijom i propitivanjem.

Grabancijaš/ReutersPovezane vijesti