Politika

Von der Leyen ne isključuje mogućnost odbijanja predloženih kandidata za Komisiju: Andreeva

Nova predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen neće objavljivati konačni popis kandidata i raspodjelu resora dok se ne dovrši proces imenovanja, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica EK-a Mina Andreeva.

Dosad su sve zemlje članice otkrile imena svojih kandidata za povjerenike, osim Francuske i Italije te Velike Britanije koja je najavila da neće predlagati svoga kandidata jer u svakom slučaju namjerava napustiti EU 1. studenoga kada bi nova komisija trebala preuzeti dužnost.

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj EK je Dubravka Šuica, europska zastupnica u tri mandata.

>>>Odbor za europske poslove podržao ‘povjerenicu Šuicu’ s 10 glasova, 5 suzdržanih

Dosad su zemlje članice predložile deset žena za povjerenice, dok su Rumunjska i Portugal predložile po dvoje kandidata, jednog muškarca i jednu ženu.

“Što prije zemlje članice objave koga predlažu za članove komisije to bolje jer izabrana predsjednica onda ima vremena obaviti razgovore s kandidatima. Čim njezin tim bude kompletiran, novoizabrana predsjednica će ga predstaviti javnosti i Europskom parlamentu”, rekla je Andreeva.

Dodala je kako se ne isključuje mogućnost da dosad predloženi kandidati na kraju ne budu imenovani za povjerenike.

Neformalni rok za kandidiranje istječe u ponedjeljak, 26. kolovoza, ali u komisiji ističu da Ursula von der Leyen nema drugog definiranog datuma osim 1. studenoga.

Nakon što je izabrana za šeficu EK-a, ona je najavila da želi imati podjednak broj žena i muškaraca u svojoj ekipi.

Dosad su zemlje članice predložile deset žena za povjerenice, dok su Rumunjska i Portugal predložile po dvoje kandidata, jednog muškarca i jednu ženu.

>>>Vojni orkestar odsvirao ‘Wind of Change’ Scorpionsa za rastanak s von der Leyen: VIDEO

S obzirom na to, postoje vrlo realni izgledi da će EK na kraju imati 13 žena od 27 povjerenika, ističe izvor iz Komisije.

To znači da će Ursula von der Leyen vjerojatno izabrati ženske kandidate koje su ponudile Rumunjska i Portugal, a 13. članica Komisije mogla bi doći iz Italije ili Francuske koje još nisu imenovale svoje kandidate.