Biznis i ekonomijaPreporučeno

Von der Leyen o zelenoj tranziciji: stari je model razbijen i više se neće vratiti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Alain Rolland/EP

Globalna utrka u zelenim tehnologijama je krenula i EU mora odlučnije poduprijeti zelenu tranziciju svoje industrije i jačati njezino globalno vodstvo kroz povećanje javnih ulaganja, izjavila je u srijedu predsjednica Europske komisije te također istaknula da Unija mora naći pravi odgovor na američki protekcionizam.

>>>Prekid aktivnosti, otkup prava na ribolov, nadzor… u nadnacionalnom programu EK za RH

Šefica EK-a Ursula von der Leyen obratila se danas zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i najavila tu temu kao jednu od glavnih o kojima će se u četvrtak raspravljati na samitu Vijeća EU-a.

Čelnici država članica sastat će se u četvrtak u Bruxellesu na svom redovitom prosinačkom samitu. Na dnevnom redu samita su također ruski rat protiv Ukrajine i daljnja potpora Unije Ukrajini, pitanja energetike, sigurnosti i obrane, južno susjedstvo i  vanjskih odnosi.

Zeleni plan

Von der Leyen je podsjetila da je prije tri godine predstavila europski zeleni plan i da je Europa prvi kontinent koji je zacrtao put prema klimatskom neutralnosti i da nas je tada brinula naša industrija i nepoštena nekonkurentnost najvećih zagađivača.

>>>Europski zeleni plan

“Tri godine kasnije, konkurencija s kojom se suočavamo znatno se promijenila. Globalna utrka u ‘green techu’ je krenula. To je ono što nam je potrebno da tek kada se najprednija gospodarstva bore za nultu emisiju plinova možemo zaštititi planet od globalnog zagrijavanja i budućnost naše djece”, rekla je von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Alain Rolland/EP
Razbijeni model

Predsjednica Komisije je ukazala da je situacija u kojoj se nalaze europske tvrtke dosta izazovna zbog oskudne opskrbe plinom uslijed rata Rusije u Ukrajini.

Rusija je, podsjetila je, u posljednjih osam mjeseci za 80 posto smanjila isporuku plina u svojim cjevovodima prema Europi, ali je Unija to uspjela kompenzirati diverzifikacijom, štednjom energije te jačanjem i uvođenjem novih izvora energije, kao i porezom na nove neočekivane prihode energetskih tvrtki kao potporu gospodarstvu.

>>>EU traži reformu i modernizaciju, izlazak iz ‘arhaičnog’ Ugovora o energetskoj povelji

“Puna su nam skladišta i stoga smo više manje sigurni za ovu zimu Možemo biti ponosno što smo uspjeli usprkos ruskoj ucjeni (…) no, sve ono što smo učinili dolazi s određenim troškom – jeftina opskrba ruskim energentima  bio je dio poslovnog modela mnogih europskih industrija, no taj model je upravo razbijen ruskim napadom na Ukrajinu i nesretna je i neprikladna istina je da se taj model više neće vratiti”, rekla je von der Leyen.

Sila prilika, državne potpore i protekcionizam

Međunarodna agencija za energiju, dodala je, “nas je upravo podsjetila da se bez ruskog plina Europa sada suočava strukturno sa višim cijenama uvoza fosilnih goriva”.

“Stoga, jedini i održivi način za naše male i srednje tvrtke  i našu industriju je tranzicija na obnovljive izvore energije. Oni nisu samo dostupni nego su naravno domaće proizvodnje i stvaraju nova radna mjesta kod nas, u Europi”, rekla je Von der Leyen.

>>>‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27

Istaknula je da se ta tranzicija se neće dogoditi preko noći i da globalno tržišno natjecanje postaje strože i snažnije.

“Pogledajmo samo SAD koji je odobrio znatni investicijski plan, tzv. Zakon o smanjenju inflacije,  koji također zacrtava standarde za sektor zelene tehnologije”, rekla je Von der Leyen i navela rizike tog zakona po europsku industriju.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola motri i sluša govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen; Foto:

Bidenov zakon o subvencijama za zelenu industriju vrijedan je 369 milijardi dolara, a nakon njegovog predstavljanja porasla je zabrinutost Bruxellesa zbog štetnog utjecaja “protekcionističkih” mjera SAD-a na europsku industriju.

>>>EU traži žurnu izmjenu američkih poticaja za kupnju električnih vozila

Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton tada je rekao da se boji  da bi moglo doći do masovne seobe tvornica sa Starog kontinenta u Ameriku.

Europski zakon o smanjenju inflacije

Von der Leyen je priznala da postoji rizik da američki zakon može voditi do nelojalne konkurencije zbog poreznih olakšice koje mogu rezultirati diskriminacijom i proizvodnih subvencija koje mogu ići na štetu europskih tvrtki i staviti ih u lošiji položaj.

>>>Epohalni državni poticaji napinju odnose, okidaju protekcionizam u Uniji i SAD-u

“Stoga trebamo dati odgovor na ova pitanja i moramo dati, svoj, europski zakon o smanjenju inflacije”, rekla je von der Leyen.

Prema njezinom mišljenju, moramo prilagoditi vlastite propise kako bismo omogućili nacionalne i javne investicije u tranziciju, moramo ponovo ocijeniti potrebu za daljnjim europskim investicijama u energetsku tranziciju, moramo raditi sa SAD-om kako bismo dali odgovor na neka od najzabrinjavajućih dijelova američkog zakone i moramo dalje ubrzati tranziciju na zelenu energiju.

>>>‘Njemačka na prvom mjestu’ ljuti Francusku

“Želimo da europska industrija ostane predvodnica u zelenoj tranziciji i zato sam uvela ideju suverenog fonda – zajedničke europske industrijske politike sa zajedničkim financiranjem”, rekla je predsjednica Komisija.

“Moramo zadržati investicije u Europi i dati poticaj da se investira u Europskoj uniju, a ne u SAD-u. Moramo zaštiti jedinstveno tržište od fragmentacije i nekoordiniranih odgovora”, dodala je Von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Alain Rolland/EP
“Utrka prema vrhu”

Smatra da se to mora napraviti ispravno, na transparentan način, u duhu suradnje i na način koji će osigurati iste uvjete za sve, poručivši da “nije vrijeme za trgovinski rat”.

>>>Njemačka poziva na europski pandan američkom Aktu o smanjenju inflacije

“Moramo raditi sa SAD-om kako bismo dali odgovor na neka od najzabrinjavajućih dijelova njihovog zakona. To je bitka protiv vremena, a ne jednog protiv drugoga. Trka prema vrhu, a ne prema dnu”, poručila je von der Leyen.

>>>Von der Leyen najavila odgovor na američki Akt o smanjenju inflacije

“S Bidenom radimo na najvažnijim pitanjima američkog zakona za borbu protiv inflacije i u toj raspravi pazimo da naši programi poticaja jedni druge jačaju a ne da  idu nauštrb jedni drugih”, dodala je

Pozdravila je što je noćas u Parlamentu usvojen plan o “poštenoj” zelenoj tranziciji u EU, tzv.  “RePowerEU” o komplementarnom europskom financiranju.

Taj plan je alat koji podupire male i srednje tvrtke u tranziciji prema jeftinijim i čistim energentima, rekla je šefica Komisije i najavila njegovo stupanje na snagu početkom sljedeće godine.

Ovisnost o Kini

U svom obraćanju se osvrnula i na problem ključnih sirovina potrebnih za čistu tehnologiju koje su, kako je rekla, “u rukama jedne jedine zemlje, Kine”.

Smatra da je rješenje za monopol koji ima Kina stvaranje kluba za sirovine sa SAD-om i drugim partnerima. Neki zastupnici su je podsjetili na tešku ovisnost EU-a o Kini kada su u pitanje sirovine poput kobalta, istaknuvši da se osim u Kini zalihe nalaze i u Kongu, ali da je već sve u vlasništvu kineskih tvtrki.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Alain Rolland/EP
“Slava Ukrajini i sretan Božić”

U govoru nije propustila spomenuti Ukrajinu, izrazivši zadovoljstvo što je postignut dogovor o novoj rundi financijske pomoći Kijevu u vrijednosti od 18 milijardi eura. Također je rekla da će Putin izgubiti rat, prvo zbog hrabrog otpora ukrajinskog naroda  te nevjerojatnog jedinstva međunarodne zajednice.

Govor je završia riječima “Slava Ukrajini i sretan Božić”.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Von der Leyen o zelenoj tranziciji: stari je model razbijen i više se neće vrati… 14/12/2022 […]

  2. […] >>>Von der Leyen o zelenoj tranziciji: stari je model razbijen i više se neće vratiti […]

Comments are closed.