PolitikaPreporučeno

Von der Leyen suočena s teškim pitanjima i kritikama eurozastupnika, Biljane Borzan | nabava cjepiva

Iz Ureda potpredsjednice eurosocijalista Biljane Borzan u srijedu javljaju da se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen suočila s teškim pitanjima i kritikama zastupnika zbog propusta u nabavi i distribuciji cjepiva.

“Gdje je zapelo? Ako su farmaceuti kršili ugovore, tužite ih. Ako je problem u ljudskom faktoru, moraju otići oni koji su zakazali. No, ako je problem nastao radi ograničenja struktura EU, onda to zahtijeva sistemska rješenja. Mora se utvrditi je li Komisija dovoljno opremljena stručnim kadrovima i ovlastima da vodi nabavu? Je li sustav odlučivanja pridonio kašnjenju?” upitala je Borzan, čije je gledište da je odluka o zajedničkoj nabavi dobra, ali se mogla bolje provesti.

>>>‘Novi savezi za nova rješenja’: citati iz govora predsjednice von der Leyen | Agenda iz Davosa 2021

“Danas vodimo jednu tešku, ali vrlo potrebnu raspravu – zašto EU zaostaje u cijepljenju? Ipak, za Uniju bi bilo puno gore da raspravljamo o tome zašto su neke od bogatih država članica sebi prigrabile sva cjepiva, dok su manje i siromašnije ostale bez ičega. Solidarnost je sporija od sebičnosti jer traži dogovor,” rekla je tijekom rasprave Borzan.

Prihvaćanje pogreške

Iz Ureda pišu da su neki od zastupnika problematizirali proces odobrenja cjepiva u Europskoj agenciji za lijekove, koja je inzistirala na provođenju propisanih procedura na uštrb brzine. EU je, za razliku od SAD i Velike Britanije, cjepivima dala uvjetno odobrenje, što znači da su proizvođači odgovorni za potencijalne nuspojave i posljedice.

“Kad cijepiš pola milijarde ljudi, s cjepivima koja su razvijana u rekordno kratkom vremenu, prečaci i kockanje nisu opcija. Ozbiljan defekt nekog od odobrenih cjepiva bi imao katastrofalne posljedice, ne samo što se tiče trenutne situacije s koronom, već na opće povjerenje građana u znanost, cijepljenje i demokraciju,” komentirala je u navedenom kontekstu Borzan.

>>>Božinović o mjerama, Capak o cijepljenju i nuspojavama, Markotić o mutacijama: COVID-19

Von der Leyen je priznala kako su napravljene greške i kako je podcijenjena kompleksnost proizvodnje milijardi doza cjepiva u vrlo kratkom vremenu. Nabrojala je što je sve učinjeno i što Komisija planira, s naglaskom na borbu protiv novih mutacija i sojeva virusa.

Zastupnici su upozorili kako je kredibilitet EU na kocki i da su ekonomije i strpljenje građana na izmaku.

“Smatram da ima vremena da se situacija popravi i cijepljenje ubrza. No, ako se na jesen dogodi da radi kašnjenja EU opet mora u lockdown, a ostatak razvijenog svijeta ne, posljedice bi mogle biti pogubne,” upozorila je Borzan.

Comments (1)

  1. […] Von der Leyen suočena s teškim pitanjima i kritikama eurozastupnika, Biljane Bor… 10/02/2021 […]

Comments are closed.