PolitikaPreporučeno

Von der Leyen Viktoru Orbanu: povucite zakon ili se suočite ‘s punom silom EU zakona’ | LGBT

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu; Foto: European Union

Predsjednica izvršnog tijela Europske unije Ursula von der Leyen u srijedu je upozorila Mađarsku da mora odbaciti zakon koji brani promociju homoseksualnog sadržaja u školama ili će biti suočena “s punom silom EU zakona”.

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána prošloga je mjeseca uvela zakon čije su značajne odredbe da:

  • Nijedan sadržaj koji prikazuje portrete homoseksualnosti ili promjene spola ne može biti dostupan maloljetnicima
  • Školski seksualni pedagozi više ne mogu “promovirati” homoseksualnost ili promjenu spola
  • Satove seksualnog obrazovanja mogu držati samo registrirane organizacije, ograničavajući liberalnije nevladine organizacije (NGO)
  • Ograničavanje oglasa s LGBT sadržajem

Potez je izazvao veliku ljutnju liberalnih lidera u Vijeću EU-a, nizozemski premijer Mark Rutte na nedavnom je summitu Orbanu rekao da poštuje europske vrijednosti ili napusti Europsku uniju.

“Homoseksualnost je izjednačena s pornografijom. Ovaj zakon koristi zaštitu djece … da bi diskriminirao ljude zbog njihove seksualne orijentacije … To je sramota,” rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije von der Leyen Europskom parlamentu u Strasbourgu.

>>>Rutte pozvao Orbana i Mađarsku da napuste Uniju, Bettel zatražio aktivaciju članka 7. | LGBT prava

Dodala je da će se Mađarska, ukoliko ne popusti i povuče zakon, suočiti s punom snagom EU zakona, što pretpostavlja tužbu na Europskom sudu pravde i uskraćivanje pristupa europskim fondovima, navodi Reuters.

“Kulturološka bitka”

Mađarskog premijera, koji je na vlasti od 2010., iduće godine očekuju izbori i on je u posljednje vrijeme sve konzervativniji i borbeniji u provođenju politika za koje smatra da čuvaju tradicionalne katoličke vrijednosti od pritisaka s liberalnog Zapada

Na drugoj strani Europe, Španjolska je vlada prošloga mjeseca odobrila nacrt zakona koji svima starijima od 14 godina dopušta zakonsku promjenu/deklaraciju spola bez liječničkih dijagnoza ili hormonskih terapija. Riječ je o prvoj članici Unije koja je pružila takvu podršku LGBT pravima.

>>>Orban: Nizozemska kritika Mađarske ‘smrdi na kolonijalnu prošlost’ | LGBT prava

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da raskol potaknut zakonom predstavlja “kulturološku bitku” između liberalnog zapada i zemalja poput Mađarske, Poljske i Slovenije.

Most je u Hrvatskoj najavio da će precrtati mađarski zakon, a prvi su rezultat polarizacija i homofobne reakcije u oštro liberalnim i britko konzervativnim strujama.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je Mađarsku u srijedu da mora povući taj zakon ili će se na tu zemlju primijeniti europski […]

Comments are closed.