Fun

‘Vozim ti priču’ o besjedama s taksistima na ovogodišnjem FEKP-u

Dio ovogodišnjeg programa Festivala europske kratke priče (FEKP), koji se održava u Rijeci od 5. do 7. lipnja, predstavljen je na konferenciji za novinare u Rijeci u četvrtak, a u njemu se ističe projekt “Vozim ti priču” u kojem je petero riječkih pisaca s petero riječkih taksista osmislilo pet priča na temelju kojih su snimljeni i kratki filmovi.

Partner organizatora 18. FEKP-a u riječkom dijelu programa je programski pravac Kuhinja projekta EPK Rijeka 2020.

Voditeljica toga programskog pravca Lela Vujanić je rekla da se festival bavi migrantima “dovodeći autore fluidnih identiteta koji obitavaju na razmeđi različitih kultura”, a migracijama se bavi i taj programski pravac.

Kreativni direktor i urednik FEKP-a Roman Simić je ustvrdio da priča može pokrenuti svijet te će se zbog toga ove godine istraživati temeljna ljudska potreba za pričanjem priča pa je tema 18. FEKP-a “Homo narrans”.

Besjede s taksistima

Projekt “Vozim ti priču” proveden je u suradnji s Centrom za kreativno pisanje. Riječki pisci Željka Horvat-Čeč, Davor Mandić, Dunja Matić, Tea Tulić i Milan Zagorac vozili su se taksijem, nakon čega su napisali priče temeljene na razgovoru s taksistima i na njihovim iskustvima. O tome kako su nastale priče bit će riječi prve večeri festivala u Rijeci, 5. lipnja, a prikazat će se i filmovi snimljeni po pričama autora Maše Drndić i Igora Paulića.

Zadnjeg dana festivala, 7. lipnja, čitat će se priče dobitnika nagrade FEKP 19 – natječaja za kratku priču za mlade autore.

U riječkom programu FEKP-a gostovat će ugledni svjetski pisci Laszlo Krasznahorkai, Colum McCann, Alan Titley, Eley Williams, Antonio Ortuno, Andres Neuman i drugi.

Festival europske kratke priče u Zagrebu počinje 2. lipnja.